GIM: koersstijging obligaties is voorbij

Nu de rentedaling voor het belangrijkste deel voorbij is, wordt het tijd voor beleggers om in aandelen te stappen. De aandelenmarkten staan aan de vooravond van een fundamenteel herstel.

Dit zei mr. P.S. Zwart, president-directeur van vermogensbeheerder GIM, gisteren bij de presentatie van het jaarverslag van het GIM Global Convertible Fund (GGCF). Dit beursgenoteerde fonds heeft 105 miljoen gulden belegd in converteerbare obligaties en behaalde daarmee vorig jaar een rendement van 6,1 procent.

Volgens Zwart zal dit jaar teleurstellend zijn voor beleggers die hun geld in obligaties en andere vastrentende waarden hebben gestoken. Obligaties rendeerden vorig jaar beter dan aandelen omdat de obligatiekoersen stegen als gevolg van de rentedaling. Ook rentegroeifondsen zullen dit jaar matig presteren, volgens Zwart. “Alleen als de rente nog een verdere scherpe daling laat zien, kunnen deelnemers van rentegroeifondsen rekenen op een rendement van meer dan 4,5 procent op jaarbasis”, zei Zwart. Bij dit percentage is uitgegaan van een rente van 7 procent minus de kosten en 35 procent belasting.

Zwart ziet veel meer in aandelen omdat “het economisch herstel zich nu duidelijk manifesteert” en omdat de behaalde koerswinst belastingvrij is. En converteerbare obligaties (convertibles) bieden nog meer mogelijkheden. Ze combineren, volgens Zwart, de voordelen van obligaties (weinig risico) met die van aandelen (kans op een koersstijging). Als het economisch slechter gaat, dalen convertibles vanwege het obligatiekarakter minder in waarde dan aandelen en als de economie aantrekt, reageert de convertible zoals een aandeel: met een koersstijging.

GIM wist vorig jaar met het beleggen in convertibles een winst van 2,2 miljoen gulden (1991: 1,95 miljoen) te boeken. Onlangs meldde GIM in het kader van de Wet Melding Zeggenschap dat het de grens van 25 procent had overschreden. GIM bezit meer dan 25 procent in de eigen beleggingsmaatschappij. Volgens Zwart zet het weglopen van particuliere beleggers als gevolg van sombere geluiden over de aandelenmarkt zich de laatste tijd niet door. Hij wees op een andere ontwikkeling die deze tendens deels compenseert. “Institutionele beleggers krijgen steeds meer interesse in convertibles. Ze zien convertibles als een aparte beleggingscategorie en nemen bij ons een special account”, aldus Zwart. Zo'n account bedraagt minimaal 10 miljoen gulden en wordt door GIM beheerd.