Foto: UTRECHT - In heel Nederland zijn de ...

Foto: UTRECHT - In heel Nederland zijn de afgelopen dagen eerste palen geslagen en eerste stenen gelegd.

Uiterlijk 31 maart moesten gemeenten een begin maken met de besteding van de extra aardgasbaten van 1992. In Utrecht worden onder andere vier monumentale bruggen gerestaureerd. De oudste, de Maartensbrug die naar de Dom leidt en grotendeels uit 1404 stamt, verzakt als gevolg van autoverkeer en pleziervaart nu een halve centimeter per jaar en staat vrijwel op instorten. Staatssecretaris De Graaff-Nauta (binnenlandse zaken) boorde gistermiddag officieel de eerste funderingspaal. Tot schrik van gemeentelijke functionarissen has 's morgens nog een dertigtons-vrachtwagen op de brug geparkeerd om zand te lossen ten behoeve van het herstel. De aardgasbaten maken ook de restauratie mogelijk van het kloostercomplex dat de Ridderlijke Duitse Orde in 1348 aan de Utrechtse Catharijnesingel heeft gebouwd. Na het herstel van het "Duitse Huis' zullen de ridders er na 186 jaar weer hun intrek nemen. In de rest van het complex komt een vijfsterren-hotel. (Foto NRC Handelsblad / Freddy Rikken)