Evacuatie moslims gestaakt

SARAJEVO, 1 APRIL. De VN staken voorlopig de evacuatie van burgers uit de moslim-enclave Srebrenica in het oosten van Bosnië, tot ze in staat zijn die “waardig en georganiseerd” te laten verlopen. Het besluit werd genomen nadat gisteren, bij de tweede poging om burgers te evacueren, in de chaos en het gedrang zes mensen om het leven kwamen.

Bij de poging van gisteren kwam het zowel in Srebrenica zelf als tijdens de tien uur durende tocht van Srebrenica naar het veiliger Tuzla tot hartverscheurende taferelen. Bij de eerste poging, maandag, waren al twee mensen om het leven gekomen in de chaos en het gedrang van inwoners, die het al maanden belegerde en beschoten Srebrenica wilden ontvluchten. Gisterochtend werden de twaalf VN-vrachtwagens opnieuw bestormd. Wanhopige inwoners drongen zich op de laadbakken van de vrachtwagens. Het kwam tot onderlinge vechtpartijen en tot chaotische taferelen. De politie, die orde in de chaos trachtte te brengen met schoten in de lucht, werd genegeerd. Bij de bestorming werden twee kinderen doodgedrukt. “Het was verschrikkelijk. Meer kan ik er niet over zeggen. Je moet het zelf zien om het te kunnen geloven”, zei later de Deense chauffeur van een van de vrachtwagens.

Toen de vrachtwagens eenmaal vertrokken voor de honderd kilometer lange tocht naar Tuzla stonden rond tweeduizend mensen zo dicht opeengepakt op de laadbakken dat velen dreigden te worden doodgedrukt. Na aankomst in Tuzla bleken vier mensen de tocht niet te hebben overleefd: ze waren gestikt. Het aantal doden zou nog groter zijn geweest als de chauffeurs niet herhaaldelijk zouden hebben ingegrepen door kinderen te redden uit de kluwen vluchtelingen. De lange duur van de tocht verergerde de problemen voor de vluchtelingen - van wie velen ondervoed en licht gekleed waren en de meesten zelfs geen schoenen droegen - nog aanzienlijk. Het konvooi werd zowel door Servische als door moslim-milities tegengehouden. De Serviërs eisten ruim de tijd voor hun gebruikelijke "inspectie', maar ook de moslims lagen geruime tijd dwars: ze hielden het konvooi bij Kalesija twee uur lang tegen, tot woede van de VN-begeleiders. De moslims zien evacuaties als die in Srebrenica met lede ogen aan: ze worden beschouwd als onderdeel van de "etnische zuivering'; bovendien kunnen de autoriteiten in Tuzla de toestroom van vluchtelingen niet aan.

De VN zullen de evacuatie uit Srebrenica hervatten als er voldoende personeel en voldoende vrachtwagens ter plekke zijn. (Reuter, AFP, AP)