Engeland in WK-poule boven Nederland na 2-0 winst op Turkije

ROTTERDAM, 1 APRIL. Engeland, Denemarken, Ierland en Griekenland hebben een belangrijke stap gezet op weg naar de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal, volgend jaar in de Verenigde Staten. België leek daar al haast verzekerd van plaatsing maar werd voor het eerst in de voorronde gedwongen pas op de plaats te maken. Wales zorgde daar in Cardiff voor: 2-0.

Het Engelse voetbalelftal, klaar voor Oranje op Wembley (28 april), nestelde zich door in Izmir met 2-0 van Turkije te winnen weer vóór Nederland en naast Noorwegen in de WK-kwalificatiegroep 2. De Engelsen, die al bij de warming-up werden getracteerd op een regen van projectielen, kregen de 60.000 heetgebakerde toeschouwers razensnel stil.

Al in de zevende minuut kopte aanvoerder Platt raak na een vrije trap van Barnes. De beslissing viel in de blessuretijd van de eerste helft. Doelman Hayrettin, net ingevallen voor de aan de arm geblesseerde Engin, was kansloos op een welgemikte kopstoot van Lazio-ster Gascoigne.

Ierland versloeg Noord-Ierland, altijd een beladen duel, met 3-0 tot grote opluchting van coach Jacky Charlton. Halverwege de eerste helft scoorden Townsend, Quinn en Staunton binnen acht minuten. De ongeslagen Ieren naderden Spanje in groep 3.

Denemarken zorgde voor extra spanning in deze groep door Spanje de eerste nederlaag toe te brengen. De Denen hadden in Kopenhagen aan een treffer van oud-PSV'er Flemming Povlsen genoeg. De zege was verdiend. De Denen hadden bijna voortdurend het intitiatief.

De schotloosheid van de Europees kampioen blijft echter opvallend. Het doelpunt van Povlsen, die in de 20ste minuut zijn Spaanse bewaker op het verkeerde been zetten en doelman Zubizarreta voor het eerst na zes wedstrijden kansloos liet, was pas de tweede in vier kwalificatieduels. Spanje dat twee keer vaker in actie is geweest bleef lijstaanvoerder, maar Ierland en Denemarken liggen sinds gisteravond gevaarlijker op de loer.

Het Griekse voetbalelftal, in het verleden zo vaak hulpeloos als het er op aankwam, steeg andermaal boven zichzelf uit. Nu versloegen de Grieken Hongarije in Boedapest met 1-0 en staan groep 5 met negen uit vijf trots bovenaan. Alleen de Russen lijken voorlopig nog een concurrent, terwijl twee landen zich plaatsen.

De enige treffer kwam uit een strafschop van Apostolakis na een handsbal van Telek, die daarmee een doelpunt van de net ingevallen Antoniou voorkwam.

België leed op weg naar de eindronde na zes overwinningen de eerste nederlaag. Dat gebeurde in Cardiff tegen Wales, 0-2. De verrassende eindstand was al bij rust bereikt vooral dankzij het Welsh opportunisme. De negentienjarige debutant Giggs, die bij Manchester United al wordt vergeleken met George Best, opende de score in de achttiende minuut uit een vrije trap. Ian Rush zorgde in de 39ste minuut voor 2-0. Het was zijn 24ste doelpunt voor Wales, een nationaal record.

Zwitserland heeft in groep 1 van het WK-kwalificatietoernooi Italië op doelsaldo weer even verdrongen van de eerste plaats. Daarvoor volstond een gelijkspel tegen het zeer defensief ingestelde Portugal: 1-1. Chapuisat zorgde in de 39ste minuut met een snoekduik voor 1-0. De Portugese uitblinker Semedo herstelde het evenwicht nog voor rust. Dat zou in de tweede helft niet meer worden verstoord. Knupp maakte die niet mee. De speler van VfB Stuttgart viel uit met een gebroken jukbeen.