Een bleke, melige lap met een klont zoete dril

Het basismateriaal is 200 gram bloem, een halve liter melk, een of twee eieren en een snufje zout. Het resultaat is soms een goudbruine, niet te dikke en smakelijke pannekoek, maar helaas ook vaak een lauwe, aangebrande dan wel bleke, melige of kleffe lap, drijvend in het vet met daarop een onduidelijke klont zoete dril of een hartige hoop.

Geserveerd met een plakkende pot stroop en een verstopte bus poedersuiker.

Nederland telt 321 etablissementen die hun inkomsten voornamelijk verdienen met het opdienen van de pannekoek. Een ding is duidelijk: bij deze oud-Hollandse specialiteit heeft de produktvernieuwing toegeslagen. Was ooit een pannekoek met spek en ananas al een gedurfde combinatie, de hongerige wandelaar of fietser die nu een pannenkoekenrestaurant aandoet kan kiezen uit een palet van smaken dat varieert van een koek naturel tot eentje met shoarma of babi pangang. Ook de pannekoek met met reepjes ossehaas in stroganoff saus lijkt in opmars.

Maar zelfs de eenvoudigste pannekoeken wekken de behoefte aan een door alle restaurants aanvaarde afspraak over minimale eisen waaraan een goede pannekoek behoort te voldoen. In de meeste gevallen moet de klant raden of hij een verse ambachtelijke, een machinale, een gegrilde, een diepvries- of een opgewarmde pannekoek krijgt voorgeschoteld. Al dan niet versierd met verse vruchten, zelfgemaakte ragout of de inhoud van een opengetrokken blik. Naar wensen over de dikte van de pannekoek of de voorkeur van de baktijd wordt zelden geïnformeerd.

Het lijkt dan ook een goed initiatief dat 104 restauranthouders zich nu hebben georganiseerd in de Vereniging van Erkende Pannekoekenrestaurants. Zij stellen zich voor in een brochure, die - na de oprichtingsvergadering op 5 april - gratis beschikbaar zal zijn bij de restaurants en de grotere VVV's in Nederland. De erkende restaurants zijn straks herkenbaar aan een 'gildeschild' in de stijl van Anton Pieck. De schilden worden geleverd met vandaalbestendige schroeven, “zodat ze niet binnen de kortste keren bij enkele studenten op de kamer hangen,” aldus voorlopig bestuurslid J. Dekker, die daarmee het streven naar een ambachtelijk imago voor de pannekoek combineert met een praktisch inzicht in de dagelijkse werkelijkheid.

Maar wie verwacht dat er een erkende standaard voor een pannekoek is vastgesteld komt bedrogen uit. Alle restaurants die in hun naamvoering duidelijk maken dat zij pannekoeken serveren en die op de menulijst hoofdzakelijk pannekoeken hebben staan kunnen zich bij de vereniging aansluiten. Over de vereiste kwaliteit van pannekoeken wordt voorlopig niets afgesproken, aldus bestuurslid Dekker. Teleurstellend. In plaats van een oubollig schildje en een brochure heeft de liefhebber meer aan goede voorlichting en een smakelijke pannekoek.