Besprekingen over nieuw koffie-akkoord vastgelopen

LONDEN, 1 APRIL. Eenenzestig landen, verenigd in de internationale koffie-organisatie (ICO), hebben gisteren in Londen geen akkoord kunnen bereiken over vastgestelde tarieven voor de koffiehandel. Besprekingen tussen de producerende landen en de belangrijkste afnemers zijn volledig vastgelopen. Niettemin verwachten analisten dat de koffieprijs, die de laatste dagen scherp was gedaald, zich nu enigszins zal herstellen.

Het laatste officiële koffieakkoord liep af in september. In die overeenkomst was aanvankelijk voorzien dat de exporterende landen een minimumprijs van 1,20 dollar per pound (454 gram) konden bedingen. Maar in 1989 werd dit systeem alweer losgelaten. Waardoor een soort "wilde handel' ontstond, waarvij de prijs sterk fluctueerde. Gisteren bereikte de prijs op de wereldmarkt voor een pond koffie met 0,5152 dollar het laagste niveau van dit jaar. Nog niet zo dramatisch als op het dieptepunt in augustus vorig jaar toen de prijs daalde tot 0,4405 dollar per pond. In 1992 was de prijs in december op z'n hoogst: 0,6660 dollar per pond.

Deze bedragen zijn funest voor landen in Centraal- en Oost-Afrika die voor een belangrijk gedeelte van hun inkomsten afhankelijk zijn van de koffieteelt en export. Zij beschuldigen belangrijke koffielanden als de Verenigde Staten, waar de consumptie het hoogst is, ervan de onderhandelingen bewust te hebben laten vastgelopen. (AP)