American Airlines ontslaat piloten

ROTTERDAM, 1 APRIL. American Airlines, de grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, heeft evenals zijn voornaamste concurrenten een ingrijpende reorganisatie aangekondigd. American zal het personeelsbestand dit jaar met ruim 2000 man waaronder 500 piloten, inkrimpen.

Topman Robert Crandall van American heeft dit gisteren in Chicago bekendgemaakt. Crandall verwacht dat de personeelsinkrimping in het najaar zal plaatshebben. De sanering zal voor een deel gebeuren door gedwongen ontslagen, bevestigt een woordvoerder. De inkrimping betreft ongeveer 2 procent van Americans totale personeelsbestand.

Twee weken geleden besloot American met het oog op het teruggelopen passagiersaanbod al 28 grote vliegtuigen van haar vloot aan te grond te houden. De vervoerscapaciteit vermindert door die maatregel met 6 procent.

American Airlines leed vorig jaar een verlies van 935 miljoen dollar. Net als alle andere maatschappijen werd het bedrijf getroffen door snel stijgende kosten en dalende inkomsten als gevolg van de felle tarievenstrijd.

American Airlines is de grootste klant van het Nederlandse Fokker. American heeft in januari al 8 opties op Fokker 100-toestellen uitgesteld. In totaal heeft de Amerikaanse maatschappij 75 opties op de F100 plus 75 vaste orders voor ditzelfde vliegtuig. Van de vaste orders zijn er inmiddels circa 40 afgeleverd. Dit jaar moeten er nog 20 stuks volgen. American liet onlangs weten dat de huidige malaise in de luchtvaart voor deze bestellingen geen gevolgen zal hebben.

Afgelopen maandag maakte ook Delta Airlines, de nummer twee in Amerika, het ontslag van 600 vliegers bekend. Delta zet bovendien 28 vliegtuigen in de motteballen.