Abstracte schilder Diebenkorn (70) in VS overleden

BERKELEY, 1 APRIL. In Berkeley, Californië, is deze week op 70-jarige leeftijd de Amerikaanse schilder Richard Diebenkorn overleden. Het oeuvre van Diebenkorn, dat hier weinig bekendheid geniet, wordt wel gerekend tot de "lyrische abstractie'. Belangrijke musea voor moderne kunst in New York, San Franciso en Los Angeles hebben overzichtstentoonstellingen aan zijn werk gewijd. Vorig jaar kreeg hij een expositie in de Whitechapel gallery in Londen.

Diebenkorn, die zich liet beïnvloeden door Paul Cézanne en Henri Matisse, schilderde bij voorkeur het wisselende licht en de weidsheid van Californië. Het merendeel van zijn doeken realiseerde hij in het gebied rond San Francisco en Mexico, waar de luchten en de bergachtige horizon hem aantrokken. Zijn bekendste schilderijenserie, "Ocean Park', had het gebied rond Santa Monica, bij Los Angeles, tot onderwerp.

Diebenkorn, in 1922 geboren in Portland, Oregon, studeerde aan de universiteit van Stanford en later aan de academie van beeldende kunsten in Californië. Hij debuteerde eind jaren veertig met een tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York. Hoewel hij tien jaar later korte tijd figuratief werkte, heeft zijn verdere oeuvre altijd in het teken van de abstractie gestaan. (AFP)