Aantal banen in Japan in februari gedaald

TOKIO, 1 APRIL. Voor het eerst in zeven jaar en twee maanden is in februari de Japanse werkgelegenheid gedaald, hoofdzakelijk in parttime-banen. Terwijl voor mannen de werkgelegenheid steeg (met 250.000), daalde die voor vrouwen (met 300.000).

Dat maakte gisteren het Bureau voor management en coördinatie bekend. De werkloosheid steeg in februari met 200.000 tot 1,57 miljoen, waarvan 890.000 mannen en 680.000 vrouwen, een absolute stijging van 14,6 procent vergeleken met februari 1992.

Relatief bleef de werkloosheid staan op het zelfde niveau als in januari: in procenten van de beroepsbevolking, rekening houdend met seizoensinvloeden, op 2,3. De grootste daling van de werkgelegenheid deed zich in de landbouw voor, daarna volgde de industrie. Maar in de bouw, de handel en de dienstensector steeg de werkgelegenheid.

Volgens cijfers van het ministerie van arbeid daalde in februari het aantal beschikbare banen op de honderd banenzoekers met twee tot 91 vergeleken met de maand ervoor (rekening houdend met seizoensinvloeden). De stijging van de werkgelegenheid in de bouw komt vooral door het grote stimuleringspakket van afgelopen herfst. De stijging in de handel (groot- en kleinhandel) is volgens waarnemers te verklaren uit het feit dat oudere werknemers die wegens de recessie dringend wordt verzocht het bedrijf voortijdig te verlaten, doorgaans terechtkomen in de distributie-sector van hetzelfde bedrijf.