Washington bepleit olie-embargo tegen Libië om Lockerbie

WASHINGTON, 31 MAART. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, heeft gisteren verklaard dat Washington streeft naar een olie-embargo tegen Libië omdat dat land volhardt in zijn weigering twee verdachten van een terroristische aanslag uit te leveren.

Het gaat om twee Libische functionarissen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het Pan Am-toestel dat in december 1988 boven het Schotse Lockerbie ontplofte. Daarbij kwamen alle 259 inzittenden en elf mensen in Lockerbie om het leven. De Verenigde Staten en ook Groot-Brittannië hebben al herhaaldelijk tevergeefs aangedrongen op uitlevering van het tweetal. In verband met de kwestie kondigden de Verenigde Naties in april vorig jaar al een luchtembargo af tegen Libië.

Voor een commissie van de Senaat beschuldigde Christopher Libië er gisteren van de zaak steeds met opzet te vertragen. “Daarvoor is de tijd voorbij”, aldus de minister. “We overleggen nu met onze bondgenoten over manieren om ze (de sancties) te verscherpen. Een van de zaken waarover wij willen praten is een olie-embargo. Ik ben zeer gefrustreerd door deze toestand”, zei Christopher.

De Amerikaanse minister had ook harde woorden voor Iran, dat hij enkele keren aanduidde als een “internationale paria” wegens zijn vermeende steun voor terrorisme en pogingen de beschikking te krijgen over massa-vernietigingswapens. Washington wil proberen te voorkomen dat Iran nieuwe leningen van internationale financiële instellingen als de Wereldbank krijgt. “Iran verdient de steun van de Wereldbank niet. We zullen die zienswijze ook aan onze bondgenoten en vrienden kenbaar maken”, zei Christopher. Eerder had het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Iran ervan beschuldigd, ondanks het VN-embargo, olie te hebben aangenomen van Irak. Een woordvoerder in Teheran ontkende deze beschuldiging.

Ondanks Christophers kritische woorden keurde de Wereldbank gisteren een lening ter waarde van 165 miljoen dollar goed voor Iran. Volgens bronnen bij de Wereldbank waren de Amerikanen de enigen die zich tegen het krediet verzetten. De lening is bedoeld om het elektriciteitsnet in Iran te moderniseren. Het was al de derde lening van de Wereldbank aan Iran binnen een maand. Eerder werden een krediet van 157 miljoen dollar voor irrigatieprojecten en een van 141 miljoen dollar voor gezondheidszorg en gezinsplanning verleend. (Reuter)