Voorzitter denkt op hemelvaartsdag "een halve Kuip' te kunnen vullen; Heerenveen de eerste Friese finalist

HEERENVEEN, 31 MAART. Als pastor Alferink in het Abe Lenstra-stadion aanwezig is, zit er bij Heerenveen een engeltje op de lat. De eerwaarde heeft zaterdagavond, wanneer de eerste divisieclub zijn competitiewedstrijden speelt, verplichtingen in de plaatselijke rooms-katholieke kerk. Maar voor midweekse wedstrijden laat de pastor, fervent voetbalfan als hij is, altijd een kaart klaarleggen.

In de bekercompetitie zag hij zijn favoriete team gisteravond voor de tweede keer dit seizoen een opmerkelijke veerkracht vertonen. Net als tegen PSV kwam Heerenveen in het duel met FC Den Bosch uit geslagen positie terug, wist het een 1-0-achterstand om te buigen tot een 2-1-voorsprong, en staat het daardoor nu als eerste Friese club in de finale sinds de invoering van de beker in 1899.

Tijdens het carnavaleske pandemonium dat na negentig minuten voetbal op de grasmat losbarstte, wreef voorzitter Riemer van der Velde zich vergenoegd in de handen. Het bereiken van de eindstrijd, voorlopig vastgesteld op hemelvaartsdag 20 mei, is niet alleen een sportief succes maar bovenal ook een financiële opsteker. De begroting was voor dit seizoen een beetje te optimistisch opgesteld, hoewel Heerenveen gemiddeld thuis achtduizend bezoekers per wedstrijd trekt. Een uniek aantal voor de eerste divisie. Toch dreigde er een gat te onstaan. Daarnaast kan de club met het oog op het nieuwe stadion, waarvoor een eigen bijdrage van vijf miljoen gulden nodig zal zijn - 1.2 miljoen meer dan aanvankelijk de bedoeling was - ook best wat extra inkomsten gebruiken. Heerenveen speelt dan ook graag in De Kuip. Al is dat sportief niet zo aantrekkelijk als Feyenoord de tegenstander wordt. De recette-deling zal de penningmeester evenwel met vreugde tegenmoet zien.

Van der Velde kondigde gisteravond aan dat hij alles in het werk zal stellen zoveel mogelijk kaarten te bemachtigen voor de eindstrijd. “Het liefst de helft van de beschikbare plaatsen. Ik denk dat we elk kaartje dat we kunnen krijgen, ook zullen verkopen,” aldus de voorzitter. “We waren vandaag met twaalfduizend toeschouwers tot de laatste plaats uitverkocht. Maar we hadden wel drie keer zoveel kaarten aan de man kunnen brengen.” Dat de voetbalgekke Friezen inderdaad tot alles in staat zijn als het een belangrijke sportgebeurtenis betreft, bleek wel twee jaar geleden toen de op dat moment in degradatienood verkerende ploeg tegen SVV werd gesteund door zesduizend supporters. Zestig bussen reisden toen, toevallig ook naar De Kuip, om de ploeg een hart onder de riem te steken. Nu is de aanleiding een stuk feestelijker en dat zal ook te merken zijn aan de supportersschare.

Hoewel Foppe de Haan het team van Heerenveen naar de finale van de KNVB-loodste, roemde Van der Velde trainer Fritz Korbach, die al vroeg in het seizoen werd ontslagen en nu furore maakt bij Volendam. “Hij heeft een niet onbelangrijke bijdrage geleverd aan dit succes. Korbach predikte bij Heerenveen een stuk bluf dat is aangeslagen bij de spelers en het publiek. Tijdens zijn bewind dacht je na weer een nederlaag soms weleens: hadden we vandaag niet wat minder risico's kunnen nemen dan zouden we ten minste nog een punt hebben gepakt. Maar uiteindelijk heeft die aanpak toch een positieve uitwerking gehad.” Dat Korbach toch de laan uit moest, had volgens Van der Velde te maken met “veranderde omstandigheden”. En hij vervolgt met: “We hebben nog steeds geen spijt van die beslissing. Tenslotte heeft zijn ontslag geleid tot een spannend competitieverloop omdat hij met Volendam kort na de winterstop PSV heeft verslagen.”

Van bluf was gisteravond aanvankelijk weinig of niets te bespeuren bij Heerenveen. De ploeg stond stijf van de zenuwen en voetbalde daardoor ver onder zijn niveau. Na acht minuten keken de Friezen al tegen een achterstand aan. Een vrije trap van Petrovic werd door Frans van der Heide in het doel gegleden. Het kwartiertje rust benutte trainer Foppe de Haan om de meeste spelers van Heerenveen stuk voor stuk de huid vol te schelden. Dat werkte, want er kwam plotseling een heel agressief groepje voetballers het veld op dat alleen nog maar op de helft van de tegenstander speelde. Een treffer kon dan ook niet uitblijven. En weer was het Erik Tammer die de ban brak. Net als tegen PSV, toen weliswaar in de laatste minuut, zorgde hij met een actie voor de gelijkmaker. Laponder leed balverlies, Van der Heide werd uitgespeeld en ook de Bossche doelman Vonk had het nakijken na een fraaie kapbeweging van Tammer. Marco Roelofsen schoot Heerenveen uiteindelijk verdiend in de finale, na een afstandsschot van de uitstekende invaller Gerrie Schaap. Maar Tammer had weer baanbrekend werk verzet.

De 23-jarige Utrechter, begonnen bij UVV, de club van Marco van Basten, heeft al een flink aantal omzwervingen achter de rug. Als late tiener was hij een veelbelovende spits van Ajax 2. Speelde hij in een team met Bryan Roy, Richard Witschge, Dennis Bergkamp, Sonny Silooy, Wim Jonk en de gebroeders De Boer. Door een liesblessure was hij op z'n twintigste echter vijfeneenhalve maand uit de roulatie en mede daardoor miste hij de sprong naar het eerste elftal die zijn generatiegenoten wel maakten. Om niet nog een seizoen weg te kwijnen in het tweede team, waagde Tammer de overstap naar AZ'67. Daar lag hij voor het eerst in zijn leven niet goed in de spelersgroep. En toen ging hij helemaal terug naar af, naar Excelsior. “Ik wilde via een omweg de top zien te halen”, motiveert hij nu die beslissing. Tammer liet inderdaad van zich spreken, scoorde het vorige seizoen 33 treffers.

Heerenveen en Cambuuur hadden belangstelling om hem over te nemen, maar schrokken van de vraagprijs van vijf ton. Het Portugese Belenenses hapte wel toe. Het bestuur van die club kocht Erik Tammer buiten medeweten van de Braziliaanse trainer Abel Braga. De spits kreeg dan ook prompt problemen met de oefenmeester die hem slechts in het Frans te woord wilde staan. “Toen ik zei dat ik die taal niet vloeiend sprak, heeft hij nooit meer wat tegen me gezegd. Ik had een aantrekkelijk contract, een huis met zwembad en een tennisbaan voor de deur. Maar ik voelde er niets voor om vakantie te gaan vieren en aan het einde van de maand m'n hand op te houden. Als je 23 bent, wil je toch voetballen.”

Dat kon hij na zeven weken bij Heerenveen, dat hem voor 225.000 gulden overnam van Belenenses. Er gaat nog veel mis met de ruwe diamant Erik Tammer. Hij zit volgens voorzitter Riemer van der Velde momenteel zelfs “in een klein dippie”. Maar elke wedstrijd biedt hij toch altijd wel een keer iets extra's. En dat typeert de topvoetballer. Trainer Foppe de Haan over de lange, snelle aanvaller: “Erik is een spits in ontwikkeling. Hij heeft altijd gespeeld op gevoel. Hij zal veelzijdiger moeten worden en ook het duel met een verdediger moeten aangaan. Op de training zie je hem dat wel doen. Hij speelt te afwachtend. Dat kon bij een counterploeg als Excelsior wel, maar bij Heerenveen kan dat niet.”

Erik Tammer sprak zijn voorkeur uit voor een tegenstander in de finale, die ook landskampioen wordt. In dat geval speelt Heerenveen volgend seizoen Europees voetbal. Een regeling die overigens zeer waarschijnlijk voor het laatst van kracht zal zijn: de Europese voetbalbond UEFA streeft er naar dat alleen nog teams uit de hoogste nationale klassen op Europees niveau in actie kunnen komen.

Voor Foppe de Haan heeft promotie naar de eredivisie de hoogste prioriteit. “En verder ontmoet ik Ajax graag in de finale. Dat is mijn club.” Of zijn wens wordt verhoord, zal aan het begin van de avond blijken.

    • Erik Oudshoorn