Vanderaerden in "zijn' Driedaagse naar leidersplaats

HERZELE, 31 MAART. Eric Vanderaerden beschouwt de Driedaagse van de Panne zo ongeveer als zijn privé-jachtterrein. Viermaal won hij de meerdaagse wielerwedstrijd in het voorjaar en hij was in dertien ritten de snelst. Gisteren aan het einde van de eerste dag van de editie 1993 stond zijn naam weer bovenaan. De ploeg Raas haalde het stoute stukje uit de tot dusverre nauwelijks te kloppen ploeg van Cippollini/Museeuw achter zich te laten en de man, die luid bejubeld door zijn plaatselijke aanhang als eerste over de streep ging, mocht zich in de leiderstrui laten hijsen: Eric Vanderaerden.

Na de ochtendetappe van Harelbeke naar Herzele over 140 kilometer had de Belg de sprint van het peloton voor de derde plaats gewonnen op acht seconden van Dag-Otto Lauritzen. De Noor had weinig geluk bij het verdedigen van de koppositie. Zijn TVM-ploeg kreeg in de ploegentijdrit twee lekke banden en ging als tiende over de finish.

De smaakmaker van het eerste deel was Michel Cornelisse uit de La-William-formatie. Hij ontsnapte meteen na de start en na 34 kilometer was zijn voorsprong opgelopen tot 11.35. De venijnige beklimmingen van de Kwaremont, Valkenberg, Berendries, de Kloosterstraat en de Bosberg sloopten echter zijn krachten. Nadat de Nederlander bij Ninove door het jagende peloton was ingelopen, kwam een kopgroep tot stand van 23 renners met Hendrik Redant, Edwig van Hooydonck (winnaar van de Brabantse Pijl) en Kelly. Hun voorsprong , die maximaal 55 seconden bedroeg, werd even voor het ingaan van de twee plaatselijke ronden van dertien kilometer teniet gedaan.

Pogingen van de Belgen Haghedooren en Peeters om zich alsnog los te rukken, werden verijdeld, waarna de TVM-ploeg op kop verscheen voor het lanceren van Lauritzen en Talen. Dat lukte uitstekend.

In de ploegentijdrit zat het echter tegen. Twee lekke banden wierpen de TVM-renners ver terug. De ploeg Raas ging in een moordend hoog tempo over de wegen en ondervond geen enkele tegenstand van Musseeuw/Cipollini. De GB-formatie bleek de driedaagse slechts als voorbereiding te zien op de Ronde van Vlaanderen, die zondag wordt gehouden en eindigde op de twee-na laatste plaats. De mannen van Raas klopten de ploeg van Fondriest met 14 seconden en die van Peter Post met 31 seconden.

Charly Mottet is in Lyon met succes geopereerd aan een gebroken heup. De Fransman uit de wielerploeg van Peter Post wordt medio mei weer in koers verwacht. Mottet brak op 12 maart tijdens de zesde etappe van Parijs - Nice zijn heup. De doktoren besloten maandag alsnog tot een operatieve ingreep.

De Spaanse beroepswielrenner Francisco San Roman is in de Ronde van Murcia betrapt op het gebruik van doping. In de urine van de coureur uit de Banesto-ploeg werden sporen van het verboden middel efedrine gevonden. De straf van San Roman, ploeggenoot van Pedro Delgado en Miguel Indurain, bestaat uit een voorwaardelijke schorsing van drie maanden en een boete van ruim 3000 gulden.