TNO besluit: cd is niet van Neil Young

ROTTERDAM, 31 MAART. De zanger op de omstreden cd "Neil Young: The Lost Tapes' is vrijwel zeker niet Neil Young. Dat is de slotsom van wetenschappelijk onderzoek door TNO in Soesterberg.

Het instituut heeft dat gisteren laten weten aan de opdrachtgevers van het onderzoek, het Naardense bedrijf BCD - dat de gewraakte cd met onbekend werk van "Young' eind vorig jaar uitbracht - en Youngs platenmaatschappij Warner Music. De bedrijven besloten tot het onderzoek na bemiddeling van de rechtbank in een kort geding van Warner tegen BCD.

TNO liet zestien proefpersonen die onbekend zijn met Youngs oeuvre "blind' luisteren naar enkele opnamen van de popzanger, nummers van "The Lost Tapes' en werk van twee andere zangers. Daaruit bleek met 95 procent zekerheid dat het om verschillende zangers gaat. Een technische analyse van de cd wees in dezelfde richting, met een iets minder grote zekerheid.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een dergelijk onderzoek in Nederland is verricht. Van de cd, die inmiddels uit de handel is genomen, zijn tussen de 8.000 en 10.000 exemplaren verkocht. BCD heeft bekendgemaakt dat kopers die de plaat weer bij het bedrijf inleveren hun geld terug kunnen krijgen.