Tientallen doden na overval op kazerne Algerije

ALGIERS, 31 MAART. Algerijnse veiligheidstroepen hebben sinds begin vorige week 23 islamitische fundamentalisten gedood, nadat militante moslims bij een overval op een kazerne achttien militairen om het leven hadden gebracht.

Het was de grootste en bloedigste aanval op een militaire installatie sinds de Algerijnse regering in februari 1992 de noodtoestand afkondigde.

De paramilitaire gendarmerie gaf gisteren een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen. Op 22 maart, aan de vooravond van het grote Eid al-Fitr feest voor het einde van de vastenmaand ramadan, pleegde een groep militante moslims een overval op de kazerne van Bougzoul, 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Algiers.

Met medewerking van twee onderofficieren en twee soldaten drong een eerste groepje het complex binnen, waarna meteen militaire uniformen werden aangetrokken. Daarna doodden ze met messen vier bewakers alsook een dienstdoende officier en zijn plaatsvervanger. Met hulp van de medeplichtige soldaten lieten ze daarna nog 29 andere fundamentalisten binnen. Nadat ze de apparatuur in de communicatiekamer onklaar hadden gemaakt, daarbij en passant nog twee soldaten dodend, trokken ze naar het wapendepot.

De bewakers daar merkten echter dat het om indringers ging en openden het vuur, waarbij een van de leiders van de overvallers dodelijk werd getroffen. In het wilde weg schietend verlieten de overvallers daarna het terrein. Daarbij vielen nog eens tien doden en twaalf gewonden onder de militairen.

Onmiddellijk daarna zetten de veiligheidstroepen een grootscheepse jacht in op de daders. Donderdag doodden ze in de naburige bergen een eerste groepje van vier fundamentalisten. Zaterdag en afgelopen maandag volgden er meer. Hoeveel slachtoffers daarbij precies vielen, werd niet bekendgemaakt, de autoriteiten gaven gisteren slechts het totale aantal van 23 gedode fundamentalisten. (Reuter, AFP)