Robeco Groep: "Sparen wordt beleggen door dalende rente'

ROTTERDAM, 31 MAART. De Robeco Groep verwacht dit jaar een stormloop op obligatiefondsen.

“Door de dit jaar sterk dalende rente halen de mensen hun geld van spaarrekeningen en deposito's. De spaarders worden beleggers.” Dit zei prof. dr. P. Korteweg van de Robeco Groep vanochtend in een toelichting op de resultaten. De groep zag vorig jaar al een grote toeloop van beleggers. Inmiddels is het vermogen gegroeid tot boven de 50 miljard gulden. In 1991 was dat nog 42 miljard gulden. Korteweg schat het aantal beleggers in de Robeco Groep boven de 800.000. Daarvan hebben 512.000 een rekening bij Robeco en plusminus 300.000 mensen handelen via derden in de beursfondsen van de Robeco Groep.

Korteweg verwacht niet dat de nieuwe voorstellen van de Kamerleden Vreugdenhil en Vermeend zullen worden aangenomen door de Kamer. De twee Kamerleden stelden maandag voor om beleggers in de zogenaamde rentegroeifondsen te belasten met een fictief rendement van drie procent. De voorstellen van de Kamerleden zouden een klap betekenen voor de zogenoemde fiscaal-vriendelijke beleggingsfondsen. Zo'n fonds is bij de Robeo Groep de grootste groeier.

“Het ministerie van financiën heeft de voorstellen betiteld als onevenwichtig. Dat is het jargon van Financiën voor slecht. Het is gewoon een proefballon die zal overwaaien. Ik hoop niet dat er nog meer Kamerleden zijn die zich op die manier in de kijker willen spelen met het oog op de verkiezingen”, aldus Korteweg.

Kortweg verwacht niet dat hij de grote toeloop naar de beleggingsfondsen geheel naar Robeco kan leiden. De Robeco Groep heeft een nauwe relatie met de Rabo die goed is voor 5 miljard gulden aan ingelegde gelden in de fondsen van de groep maar ondervindt steeds meer concurrentie van de beleggingsfondsen van ABN-Amro.

“Onze grootste concurrent is ABN Amro”, aldus Korteweg. “Ik moet het maar eens zeggen: overal waar we in een vergelijkbaar segment zitten met de fondsen van ABN Amro blijken wij beter dan zij.”

Het streven is volgens Korteweg om bij alle fondsen van de Robeco Groep bij de beste vijf te zitten. “Je kunt niet altijd de eerste zijn. Dat zijn vaak fondsen waarvan je even iets hoort maar daarna nooit meer zoals bijvoorbeeld Groeigarant en Intereffect”, aldus Korteweg.

Het beleggingsresultaat van het fonds Robeco steeg vorig jaar met 9,6 procent. Vorig jaar was dat gestegen met 11,2 procent. Het resultaat over de eerste drie maanden van dit jaar is 7,9 procent. Het resultaat van Rolinco, het meer risicovolle aandelenfonds van de groep, steeg met 5 procent tegen 19,6 procent in 1991. De Robecogroep vergelijkt de prestaties van Robeco en Rolinco met de aandelenindexen in de wereld en in de wereld stegen de aandelen slechts met 1,1 procent vorig jaar. De obligaties stegen in de wereld met 11,3 procent. Het obligatiefonds van de groep, Rorento steeg met 14,8 procent.