Raet ziet in 1993 stagnatie van omzet

Automatiseerder Raet in Utrecht verwacht dat de omzet dit jaar niet zal stijgen, gezien de “bedroevende” economische ontwikkelingen en de reorganisatie die op dit moment in het bedrijf wordt doorgevoerd.

Topman mr. J.L.M. van Rhijn verwacht wel dat Raet een verdere verbetering van het resultaat zal boeken. Raet maakte vanmorgen bekend dat de netto winst in 1992 is gestegen tot 9,4 miljoen gulden, na het schamele resultaat in 1991 (400.000 gulden). De omzet steeg tot 717 miljoen gulden (1991: 600 miljoen). Die omzetgroei schreef Van Rhijn vooral toe aan de ondergang van automatiseerder Infotheek vorig jaar, waardoor een belangrijke concurrent wegviel.

Van Rhijn vindt vergroting van de winstgevendheid voor dit jaar belangrijker dan een stijging van de omzet. Vorig jaar werd een converteerbare lening van 30 miljoen gulden geplaatst bij de bestaande aandeelhouders (Heidemij, Delta Lloyd, NIB en Centraal Beheer) en participatiemaatschappij Alpinvest. Daardoor kwam het aansprakelijk vermogen op 34,8 procent van het balanstotaal.

De raad van commissarissen van Raet zoekt nog steeds naar een geschikte opvolger voor ir. H. Matthes, die vorig jaar om onbekende redenen na twintig jaar bij Raet vertrok. Van Rhijn nam tijdelijk de leiding van het bedrijf over. Hij maakte vanmorgen duidelijk met het oog op zijn leeftijd (60) niet definitief de leiding op zich te willen nemen.