Philips wil met Apple en IBM standaard voor interactieve CD

ROTTERDAM, 31 MAART. Het Nederlandse elektronicaconcern Philips voert met besprekingen met Kaleida Labs, een joint venture van de Amerikaanse computergiganten IBM en Apple, over samenwerking bij de ontwikkeling van de CD-I. Dat heeft Philips vanmorgen bevestigd.

Philips weigert details te geven over de gesprekken, die een belangrijke doorbraak kunnen betekenen. De zogeheten "interactieve CD', bekend als CD-I, is naast bijvoorbeeld de supertelevisie HDTV één van de produkten-in-ontwikkeling die de toekomstige winst van Philips moeten garanderen. CD-I valt onder de multi media, waarin bewegende beelden, geluid en teksten op het computerscherm zijn gentegreerd.

Kaleida is bezig met de ontwikkeling van een standaard voor software, waarmee teksten en beelden worden afgelezen van compact disks en wordt gecommuniceerd met interactieve televisie netwerken. Philips ontwikkelt de hard ware in de vorm van CD-I en heeft vorig jaar in de Verenigde Staten ongeveer 100.000 CD-I-spelers verkocht.

Een eventueel pact tussen enerzijds Philips en anderzijds IBM en Apple betekent mogelijk een belangrijke stap op weg naar een wereldstandaard voor CD-I, die nodig is om de consument te verleiden tot aankoop van deze nieuwe soort elektronica. Bovendien is Philips in dat geval de eerste die beslag legt op de nieuwe “Heilige Graal van de computerindustrie” zoals de Financial Times de nieuwe technologie recentelijk noemde, belangrijk in een industrie waarin de eerste het meeste geld verdient.

De topman van Kaleida, Nat Goldhaber, is een idealist die als "kind van Berkeley' de ambitie heeft om de moderne computertechniek in dienst te stellen van de consument. “Je moet aannemen dat informatie over de wereld je macht schenkt, of liever gezegd, dat het ontbreken van die informatie je tot slaaf maakt”, zei hij vorig jaar op een persconferentie. Over mensen die die informatie niet krijgen zei hij: “Zij zijn niet in staat om mee te doen in een wijder spectrum van sociale interactie”.