Muiters Ivoorkust geven bezetting van paleis op

ABIDJAN, 31 MAART. In Ivoorkust hebben vanmorgen muitende militairen na drie dagen een bezetting van een presidentieel paleis beëindigd nadat de hoog bejaarde president Félix Houphouet-Boigny had toegezegd hun eisen voor een hogere wedde en betere levensomstandigheden te zullen onderzoeken.

Een groep van 45 ontevreden militairen hield sinds zondag het paleis bezet. Houphouet-Boigny verblijft overigens niet in het paleis maar in een villa elders, waar hij onder permanente bescherming van para-militaire gendarmes staat. Tijdens hun bezetting van het paleis vuurden de bezetters af en toe waarschuwingsschoten in de lucht. Het was voor het eerst dat Ivoorkust, dat onder het lange bewind van de inmiddels 87-jarige Houphouet-Boigny steeds relatief rustig is geweest, door een dergelijk conflict werd opgeschrikt. Waarnemers menen dat deze ontwikkeling samenhangt met de verslechterende economie in het Westafrikaanse land. (Reuter, AFP)