"Milan mist de inspiratie van de ware kampioen'

ROME, 31 MAART. Hoe lang zit AC Milan nog zonder Marco van Basten? Na de uitschakeling door AS Roma in de Italiaanse bekerstrijd vroeg voorzitter Silvio Berlusconi zich dat hardop af. Een strafschop vlak voor tijd gemist door Jean-Pierre Papin. Vele kansen net naast, net over of net gestopt. Het is duidelijk dat Milan een moeilijke periode doormaakt en met smart zit te wachten op de terugkeer van Van Basten. Maar ook Berlusconi weet niet wanneer dat zal zijn. “We moeten helaas nog wat geduld hebben,” zei hij. “Het duurt langer dan was voorzien.”

Van Bastens enkel is nog steeds ontstoken. Een maand geleden hoopte hij dat hij er gisteravond bij zou zijn, nu sluit hij ook meespelen in de Europa-Cupwedstrijd tegen Göteborg uit. Half april dan? Misschien, heeft Van Basten gezegd. Milan gaf gisteren een kort communiqué uit: “Professor Marti heeft besloten de herstelperiode voor de speler te verlengen en heeft zich niet uitgesproken over de duur van het herstel.” Met andere woorden: het kan nog wel even duren.

Berlusconi reageerde vrij laconiek op de uitschakeling voor de Italiaanse beker, hoewel dit zijn droom verstoort. Winnen is voor Berlusconi niet genoeg, hij wil dat Milan met gouden letters in de voetbalhistorie komt. Vandaar het nieuwe record van 58 ongeslagen wedstrijden. Vandaar ook dat de ploeg aan het begin van het seizoen inzette op een "Grand Slam': landskampioen, nationale beker, Europa Cup, wereldbeker en Supercup. Alleen het Ajax van de jaren zeventig is dat eerder gelukt, en Berlusconi had er een forse premie opgezet als Milan dit zou evenaren. Maar het AS Roma van Vujadin Boskov heeft een streep door de rekening gehaald, en Berlusconi was na afloop sportief genoeg om naar de kleedkamers te gaan en Roma te complimenteren.

In zekere zin is Milan het slachtoffer geworden van zijn eigen ambities. In de eerste halve-finalewedstrijd drie weken geleden probeerde de ploeg bij een 1-0 achterstand ten koste van alles gelijk te maken. Het resultaat was een counter van Roma in de laatste minuut, waarin Caniggia zijn ploeg op 2-0 zette. Dat verschil bleek gisteren te groot, ook al waren Tassotti, Rijkaard en Albertini er na hun blessures weer bij. Tegen het stug verdedigende en vroeg storende Roma bleef Milan gisteren in het San Siro stadion steken op 1-0, door een goal van Eranio in de 37ste minuut van de eerste helft. Zelfs de rode kaart voor Roma-verdediger Garzya een kwartier voor tijd hielp Milan niet genoeg. Papin en Lentini misten een aantal goede kansen, en Papin verspeelde drie minuten voor tijd de kans op een verlenging door een strafschop te zacht in de hoek te schieten. Ruud Gullit speelde in de spits, waar hij heerste in de lucht maar met de bal op de grond te weinig ruimte had om echt gevaarlijk te worden.

Milan maakt een moeilijke periode door. Die begon met de nederlaag tegen Roma voor de beker, drie weken geleden. Daarna een gelijkspel tegen Lazio, de competitienederlaag tegen Parma, weer een gelijkspel en nu een overwinning die zo klein is dat zij een nederlaag betekent. Roma laat het SuperMilan leeglopen, schrijft de Corriere della Sera vanmorgen. De vertrouwde schema's zijn er nog wel, maar wat ontbreekt is de inspiratie, de plotselinge bevlieging van een ware kampioen. Wanneer gaat de kostbare Lentini nu eens spelen? En vooral: wanneer komt Marco van Basten terug?

    • Marc Leijendekker