Kroongetuige Steve Brown en zijn "Happy Family'

Ooggetuige, RTL4, 21.55-22.50u.

De coördinator van de Stichting "Happy Family', Steve Brown, kreeg eind jaren zeventig, begin jaren tachtig miljoenen guldens aan subsidiegelden van de gemeente Amsterdam en het rijk. De subsidiegelden werden door Brown gebruikt voor het opzetten van jeugdhonken. Daarin werden zijn klanten van drugs - hasj en XTC - voorzien door een paar honderd "vrijwillige medewerkers' die daar “met behoud van uitkering” dealden.

Ooggetuige heeft in de Verenigde Staten een gesprek gevoerd met Steve Brown. De uit Amsterdam afkomstige drughandelaar kwam in het nieuws nadat hij kroongetuige was geweest in twee opzienbarende moordzaken. Volgens Brown heeft de ex-politieman Martin Hoogland twee collega-drughandelaren vermoord: Klaas Bruinsma en Tonnie Hijzelendoorn. Uit angst voor de wraak van de Nederlandse georganiseerde misdaad is hij met vrouw en kinderen naar Amerika gevlucht.

Brown maakte, na een kortstondige criminele carrière als jeugdige geweldpleger, de sociale academie in Amsterdam af. Het was vervolgens niet zo moeilijk meer voor hem om bij gemeente en rijk allerlei fondsen aan te boren. Ook het Maagdenfonds, het Prins Bernhard Fonds, Jantje Beton en vele andere stichtingen kregen van de Happy Family aanvragen die “ontzettend nauw aansloten bij hun doelstelling”. “Het leek wel of wij de doelstelling zelf hadden geschreven”, aldus Brown.

Hij vertelt hoe hij geld kreeg voor de opvang van “kinderen die 's nachts op straat sliepen”. Die kinderen bestonden uitsluitend in zijn verbeelding en in de subsidieaanvragen van de Happy Family. Hij kon deze aanvraag zonder enige moeite indienen omdat niemand van de "welzijnsmafia' ooit 's nachts op straat ging kijken of ze die kinderen wel zagen. Regelmatig schalt de bulderende lach van Brown door de ether.

Naast Nederlandse "kansarme jongeren' behoorden vele buitenlanders tot zijn klanten. Soms moest hij met vier koffers vol Deense kronen naar de bank. Brown schat dat hij een omzet heeft gemaakt van tweehonderdvijftig miljoen gulden. Zijn drugswinsten wisselde hij bij de ABN-bank en de Banque de Paris et des Pays-Bas in Amsterdam. Wanneer je een paar duizend mark wilde wisselen moest je je rijbewijs tonen, zegt hij, maar bij zeven ton werd de loper uitgelegd zonder dat er naar een identiteitsbewijs werd gevraagd. Brown beweert dat er bij de bank door de wisselaars een aardig zakcentje werd opgestreken. Ze wisten volgens hem ook dat het om hasj-winsten ging. Soms werd het grapje gemaakt of het geld er nog naar rook. De banken hebben Ooggetuige schriftelijk laten weten dat de aantijgingen te onduidelijk zijn om iets mee te kunnen doen.

Ofschoon Brown beweert dat hij alleen in hasj en XTC heeft gehandeld, zegt hij ook dat álle drughandelaars in cocaïne en heroïne handelen. Aanstaande maandag dient voor het Hof in Amsterdam het hoger beroep van Hoogland. In de zaak Bruinsma omschreef de rechter Brown als een "objectief betrouwbare getuige'.

    • Hans Moll