Kooijmans: kritiek VS op Europa over Bosnië

WASHINGTON, 31 MAART. De minister van Buitenlandse Zaken, mr. P.H. Kooijmans heeft gisteren in Washington volgens zijn zeggen “een regen van kritiek” te over zich heen gekregen van Amerikaanse Congresleden. De Congresleden vonden de Europese opstelling in voormalig Joegoslavië “onvoldoende slagvaardig”. De Congresleden achten “in de eerste plaats Europa verantwoordelijk voor de oplossing van dit probleem”, zei Kooijmans. “Men is bereid om daarbij te helpen maar er moet een duidelijke preponderantie van Europese zijde zijn.” Volgens Kooijmans heeft de Navo de belangrijkste rol bij het samenstellen van een vredesmacht, als het Bosnische vredesakkoord door alle partijen is ondertekend.

Overigens was Kooijmans tevreden over de Amerikaanse buitenlandse politiek, die hij aanzienlijk minder naar binnen gericht vindt, dan soms wordt voorgesteld. Het feit dat er na forse reducties 100.000 man Amerikaanse troepen in Amerika overblijven, acht Kooijmans een bewijs van “duidelijke betrokkenheid van Amerika in de stabiliteit van Europa”. Ook vindt hij dat de Amerikaanse regering zich niet terugtrekt in een economisch fortress America. “Er is duidelijke behoefte om alles in goed overleg te regelen, waarbij men zich realiseert dat er intern nog de nodige weerstand valt de overwinnen”, zei hij.

De Nederlandse bewindsman heeft in Washington onder anderen gesproken met zijn collega Warren Christopher, de Nationale Veiligheidsadviseur Tony Lake en enkele senatoren. Kooijmans heeft ook nog een hoorzitting van de Defensiecommissie van het Huis van Afgevaardigden bezocht, waar minister van Defensie, Les Aspin, zijn nieuwe begroting presenteerde. Kooijmans toonde zich tevreden dat het Pentagon massale mensenrechtenschendingen ook als een mogelijke bedreiging van de vrede ziet.

De Nederlandse bewindsman rondt zijn bezoek aan de VS vandaag in New York af met een gesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros Ghali.