Kasparov en Short in september in Londen

LONDEN, 31 MAART. Nigel Short en Gari Kasparov hebben het bod van vier en een half miljoen gulden geaccepteerd en spelen hun tweekamp om de eigen wereldtitel van de Professional Chess Association in het Londense Savoy-Theather. Daarmee is de breuk met de wereldschaakfederatie definitief.

De FIDE wilde dat wereldkampioen Kasparov en uitdager Short in Birmingham om de titel zouden spelen. De twee schakers vonden het prijzengeld van ruim drie miljoen gulden echter te laag en openden zelf een nieuwe biedronde. Uit de vier offertes is gisteren het gezamenlijke aanbod van de Engelse krant The Times en het Rotterdamse bedrijf Teleworld Holding aanvaard. De wedstrijd over 24 partijen begint in de tweede helft van september in het Londense Savoy-hotel. Winnaar is degene, die het eerst twaalf punten behaalt. De wereldschaakbond heeft laten weten dat de match in geen geval om de wereldtitel mag gaan. De federatie heeft Kasparov zelfs de titel ontnomen.

De afgezette wereldkampioen was daar niet van onder de indruk. Vanuit Helsinki liet hij weten buitengewoon ingenomen te zijn met het bod van The Times: “Deze samenwerking zal zonder enige twijfel van grote betekenis zijn voor de toekomst van het schaken.”

Teleworld Holding zal rond de tweekamp een telefonische schaakmatch organiseren, waarbij men de juiste zetten kan voorspellen. De winnaar van deze competitie speelt twee dagen na het einde van de tweekamp in hetzelfde Savoy tegen de wereldkampioen. (Reuter)