Justitie: Filippijn moet het land uit

UTRECHT, 31 MAART. De Filippijn Jose Maria Sison mag niet in Nederland blijven.

Staatssecretaris Kosto (justitie) heeft Sisons verzoek om erkend te worden als politiek vluchteling in herziening afgewezen. Eerder al had de staatssecretaris het verzoek in eerste aanleg afgewezen, maar de Raad van State vernietigde die beschikking eind 1992. Volgens de Raad van State ontbrak een goede reden om Sison als vluchteling te weigeren. Justitie meent nu dat Sison geen recht op bescherming heeft op grond van het Geneefse vluchtelingenverdrag, omdat hij verantwoordelijk kan worden gesteld voor misdrijven van de Filippijnse communistische partij (CPP) tegen de menselijkheid en voor disproportioneel geweld. Deze partij is in 1992 door president Ramos gelegaliseerd, na 35 jaar verboden te zijn geweest.