Internationale Atletiek Federatie ongelukkig met strafvermindering; WK Stuttgart gaat aan Krabbe voorbij

ROTTERDAM, 31 MAART. Katrin Krabbe mag haar wereldtitels op de 100 en 200 meter deze zomer in Stuttgart in ieder geval niet verdedigen. De schorsing van vier jaar die haar is opgelegd werd gisteren door de Duitse bond weliswaar teruggebracht tot één jaar, maar Krabbe kan vóór 13 augustus niet voldoen aan de internationale limieten voor de strijd om de wereldtitels, die een dag later begint. Krabbe, twee jaar geleden bij het WK in Tokio de grote ster, had het WK al uit haar hoofd gezet. Zij is pas twee weken serieus in training. Jos Hermens, haar manager, liet weten dat Krabbe “zeer teleurgesteld” is over de uitspraak. “Je bent schuldig of je bent het niet. Daarom had ze gerekend op vrijspraak.”

Istvan Gyulai, secretaris-generaal van de IAAF, verklaarde in Londen dat zijn organisatie waarschijnlijk niet akkoord zal gaan met de uitspraak van de Duitse arbitrage-commissie. Die bepaalde dat van het gebruik van doping geen sprake is geweest. “Dit kunnen wij niet zomaar tolereren. Het is een eigenaardige, tweeslachtige beslissing van de Duitse bond. Als ze schuldig is, moet ze voor vier jaar worden geschorst. Als ze onschuldig is, nul jaar. Eén jaar schorsing betekent niets”, aldus Guylai. De IAAF kan echter niets ondernemen omdat het een Duitse zaak is. Pas als de Duitse bond de hulp van de internationale bond inroept kan vanuit die hoek actie worden ondernomen.

Wolfgang Schöppe, de voorzitter van de Duitse arbitragecommissie, gelooft niet dat de IAAF zich ook met de tweede affaire Krabbe zal bezig houden. “Ik kan mij dat naar aanleiding van de eerste zaak niet voorstellen. De IAAF is voorzichtig geworden.” De reglementen van de internationale federatie schrijven voor dat clenbuterol een spierversterkend middel is.

Volgens Jos Hermens heeft de arbitrage-commissie van de Duitse bond een politieke beslissing genomen. De Nederlandse atletenmakelaar regelt de wedstrijden voor Krabbe. “De uitspraak van de commissie geeft wel aan dat Krabbe is vrijgesproken van het gebruik van doping. Zij is gestraft voor het misbruik van een medicijn. Dat wordt als onsportief gedrag gezien.” Hij neemt aan dat deze uitspraak tot stand is gekomen om onder meer een schadeclaim van Krabbe te voorkomen. Bij vrijspraak zou zij kunnen aanvoeren dat ze ten onrechte geschorst is geweest en inkomsten heeft misgelopen.

Hermens kon niet zeggen of Krabbe en haar advocaat Wössner nog iets gaan ondernemen. “Wij kennen de uitspraak van de commissie wel, maar weten niet hoe de tekst van de verklaring luidt. Die is pas vlak voor Pasen beschikbaar. Wij moeten dus gewoon afwachten.” Hermens vindt het een vreemde zaak dat Grit Breuer, evenals Krabbe gestraft voor dezelfde overtreding, twaalf maanden wordt uitgesloten terwijl een andere altete, die het gebruik hebben toegegeven zonder erop te zijn betrapt, slechts acht maanden op non-actief is gezet.

Krabbe werd samen met Breuer in juli vorig jaar bij een controle tijdens de training betrapt op het gebruik van clenbuterol. Het middel was verwerkt in het medicament spiropent, dat wordt gebruikt bij de bestrijding van astma. De twee atletes hadden de spiropent gekregen van trainer Thomas Springstein die het middel gekocht had zonder recept. Clenbuterol staat op de verboden lijst als anabool steroïd. De atletes ontkennen dat zij hiervan op de hoogte waren. Over de werking als spierversterkend middel zijn deskundigen het niet eens. Krabbe en Breuer werden op 13 augustus door de Duitse bond voor vier jaar uitgesloten. Jeugdatlete Manuela Derr, een clubgenote van het tweetal uit Neubrandenburg, was weliswaar niet gecontroleerd maar bekende ook spiropent te hebben gebruikt. Zij werd eveneens voor vier jaar geschorst maar zag haar straf nu tot acht maanden teruggebracht. Derr mag op 24 april weer in wedstrijden uitkomen.

Bijna een jaar geleden (5 april) werden Krabbe, Breuer en de oud-wereldkampioene 100 en 200 meter van 1987, Silke Möller, door de arbitrage-commissie van de Duitse bond vrijgesproken voor de affaire die zich in januari 1992 in een trainingskamp in het Zuidafrikaanse Stellenbosch had afgespeeld. Bij die controle leverde het drietal identieke urine in. De atletes werden toen beschuldigd met de urinemonsters te hebben gemanipuleerd. Op grond van formele onjuistheden bij de controle werd de schorsing nietig verklaard. Een speciale commissie van de IAAF sprak de atletes, ondanks ernstige twijfels, later eveneens vrij. Möller heeft haar carriere inmiddels beëindigd.

Katrin Krabbe is net als Möller en Breuer afkomstig uit de Oostduitse school. Daar was het gebruik van doping een vrij normale gang van zaken. Door alle affaires is Krabbe veel lucratieve geldschieters kwijtgeraakt.