Grote verkiezingswinst voor Jamaicaanse leider Patterson

KINGSTON, 31 MAART. De Jamaicaanse premier, Percival J. Patterson, heeft gisteren op overtuigende wijze de verkiezingen op het Caraïbische eiland gewonnen. Pattersons liberale Nationale Volkspartij (PNP) behaalde 61 procent van de stemmen, tegen 39 procent voor de Jamaicaanse Arbeiderspartij (JLP) van ex-premier Edward Seaga.

De opkomst was de laagste in tientallen jaren. De verkiezingsdag stond in het teken van rellen in de binnensteden en diverse schietpartijen. Hierbij viel één dode. Acht mensen raakten zwaar gewond. Ook is melding gemaakt van onregelmatigheden bij de verkiezingen, zoals het stelen van stembussen, fouten bij de registratie van kiezers en het ontbreken van toezicht door de overheid.

De 58-jarige advocaat Patterson volgde vorig jaar de charismatische Michael Manley als premier op, toen die zich om gezondheidsredenen uit de politiek terugtrok. Officieel hoefde hij pas in 1994 verkiezingen uit te schrijven, maar hij besloot dat eerder te doen om met een eigen mandaat van de kiezers verder te kunnen regeren.

In zijn overwinningstoespraak riep Patterson, die zichzelf in zijn campagne aan de kiezers aanprees als "frisse prins', op tot verzoening. De premier beloofde ook “met het vertrouwen van de kiezers te gaan werken aan een vreedzamer en produktiever Jamaica.” De Jamaicaanse televisie meldde dat tijdens de viering van de overwinning van de PNP, die met reggae muziek luister werd bijgezet, opnieuw schietpartijen uitbraken.

Ook de aanloop naar de verkiezingen werd gekenmerkt door geweld, waarbij elf doden vielen. Bij de verkiezingen twee jaar terug vonden vergelijkbare gewelddadigheden plaats. Zij stonden echter in geen verhouding met die van 1980, toen tijdens hevige gevechten in de Jamaïcaanse steden achthonderd doden vielen. Edward Seaga, de grote verliezer, noemde de verkiezingen van gisteren “de meest beschamende” in de Jamaïcaanse geschiedenis, maar zei dat hij ook zonder de ongeregeldheden zou hebben verloren.

De ideologische verschillen tussen de PNP en de JLP zijn sinds de jaren zeventig sterk vervaagd. Voor de huidige verkiezingen hadden de partijen vergelijkbare programma's opgesteld. Volgens Jamaïcaanse commentatoren was de als autoritair bekend staande Seaga hierdoor duidelijk in het nadeel ten opzichte van Patterson, die een "zacht' imago heeft. “De persoonlijkheid van P.J. heeft alle vooroordelen weggenomen”, aldus professor Brian Meeks van de Universiteit van West-Indië. (Reuter, AP)