Foto: ROTTERDAM - Op 31 maart 1943, vandaag ...

Foto: ROTTERDAM - Op 31 maart 1943, vandaag vijftig jaar geleden, kwamen in Rotterdam-West 326 mensen om het leven door een misrekening van de geallieerden.

Het Vergeten Bombardement, zoals de mislukte luchtaanval is gaan heten, had als doelwit de scheepswerf Wilton Feijenoord aan de Westkousdijk. De Duitsers gebruikten de werf voor reparatiewerkzaamheden aan schepen. Door navigatiefouten en slecht weer kwamen de bommen terecht op de woonwijk Bospolder-Tussendijken. Vierhonderd bewoners raakten gewond, bijna 20.000 mensen raakten dakloos. Vanmiddag werd ter herinnering aan het bombardement het vijftigste monument van Rotterdam onthuld in aanwezigheid van premier Lubbers en burgemeester Peper. Het ontwerp is van de op de foto zichtbare beeldend kunstenaar Mathieu Ficheroux. De combinatie 31-3-1943, is uitgevoerd in geblokte, stalen cijfers met een hoogte van ruim 2,5 meter. (Foto Max Milikan)