Een half uurtje handopleggen op de tv

VLISSINGEN, 31 MAART. “Worship the Lord, Worship the Lord”, roept de Amerikaanse profeet Ashly McGuicken met de armen ten hemel geheven. Wanhopig probeert hij een "bijbelse voorspelling' te doen. De acht minuten zendtijd voor een profetische boodschap die hij van Charisma TV heeft gekregen, zijn te weinig, moet hij even later bekennen.

Charisma TV is de eerste religieuze "omroep' die de Amerikaanse televisiedominee "als voorbeeld' neemt. Een halfuur lang kan men elke zondag op de commerciële zender Super Channel kennis nemen van de geloofsbeleving van de pinkster-charismatische beweging, waarin wonderbaarlijke genezingen zoals die in de Bijbel worden beschreven aan de orde van de dag zijn. Charisma TV wordt voor de helft gefinancierd door de Portugees Jorge Tadeu, die in eigen land zo'n 150.000 volgelingen heeft en zich per privéjet verplaatst. De andere helft wordt opgebracht door verschillende grote pinkstergemeenten in onder andere Amsterdam, Rotterdam en Leiderdorp.

Panhuise probeert al vier jaar lang op de Nederlandse televisie te komen, tot nu toe zonder resultaat. Zijn aanvragen werden door het Commissariaat voor de Media keer op keer afgewezen. “Wij zijn een erkende geestelijke stroming. Het is van de dolle dat wij geen zendtijd krijgen. De ambtenaren die beslissen over wie er in het publieke bestel wordt toegelaten, begrijpen niks van onze beweging”, zegt Panhuise.

Het commissariaat meent dat het gedachtengoed van de pinkstergemeente bij de Evangelische Omroep thuishoort. “Maar de EO wil niks van ons weten”, zegt Panhuise. Hij toont een schrijven van de EO waarin staat dat “het niet mogelijk is de specifieke accenten van de pinksterbeweging in de programma's te laten uitkomen”. Sterker, de voorzitter van Charisma TV beweert dat “enkele hooggeleerde heren” binnen de EO de praktijken van de pinstergemeenten beschrijven als “occult” en “van de duivel”.

De charismatische beweging richt zich op de eerste christenen die drie dagen na de hemelvaart van Christus de heilige geest ontvingen. “Zij spraken "in tongen' en leken wel dronken”, aldus Panhuise. Zo gedragen de volgelingen zich vandaag de dag nog steeds. De profeet in Vlissingen verliest zich zo nu en dan in onverstaanbaar gebrabbel en ook de kerkgangers slaan herhaaldelijk onbegrijpelijke taal uit, onderwijl op en neer springend en met de armen zwaaiend.

De pinksterbeweging is volgens Panhuise de grootste en snelst groeiende christelijke stroming in de wereld na de rooms-katholieke kerk. “In Nederland is de pinksterbeweging van zo'n 3.000 vlak na de oorlog gegroeid tot 80.000 zielen, en dat zonder televisie”, aldus Panhuise.

Maar nu dus mét televisie. Het hoogtepunt van de ruim drie uur durende dienst in Vlissingen is het zogeheten gebedsgenezen en handopleggen. Profeet McGuicken vraagt mensen met rug- en nekklachten naar voren te komen. Hij legt ze de hand op het hoofd en na enkele seconden stromen de tranen over de wangen en vallen ze recht achterover op de grond. Al snel staat het voorin de kerk vol mensen die elkaar de handen opleggen. De cameraman dringt naar voren en laat zich niets van de actie ontgaan.

Wanneer de dienst is beëindigd blijkt Panhuise niet echt tevreden met de opnames. De grijzende mevrouw met bril die de Amerikaanse profeet simultaan vertaalt, beschikt niet over voldoende uitstraling voor televisie. Panhuise wil levendige christelijke televisie. “De traditionele kerkdiensten op de zondagochtend worden slecht bekeken en stoten de mensen af”, aldus Panhuise. “Onze programma's spreken vooral niet-kerkelijke mensen aan. De leden van de pinksterbeweging gaan uit hun dak. Ze uiten hun geloof. Het is soms net een houseparty.”