Daimler-Benz wil notering in Singapore

NEW YORK, 31 MAART. Daimler-Benz, het grootste industrieconcern van Duitsland, onderzoekt de mogelijkheden om de aandelen van het bedrijf volgend jaar te verhandelen op de beurs van Singapore en mogelijk Shanghai.

Hiermee wil Daimler-Benz zich nadrukkelijker dan tot nu toe presenteren op de ook voor de Duitsland steeds belangrijker wordende Aziatische markt. Dit werd door financieel directeur Gerhard Liener bekend gemaakt in New York, waar Daimler-Benz het eerste Duitse bedrijf is dat aandelen verhandelt op een Amerikaanse beurs.

Nadat aan Amerikaanse zijde eerst was overwogen de eisen te versoepelen is aan Duitse kant besloten om ook de "stille reserve' van vier miljard mark (2,45 miljard dollar) openbaar te maken. De Amerikaanse pers spreekt hardnekkig van "hidden' reserve maar Liener zegt dat de reserve niet verborgen is, alleen stilgehouden. Daarnaast moet Daimler-Benz, dat auto's, vliegtuigen en andere technologie produceert, meer specificeren waar het gaat om financiering en investering.

Daimler-Benz kreeg in 1990 noteringen in Tokio en Londen en een jaar later in Wenen en Parijs. Verder heeft het bedrijf noteringen op acht beurzen in Duitsland en daarnaast in Bazel, Genève en Zürich. Het bedrijf heeft wereldwijd 376.500 werknemers en in 1992 had het een omzet van 98,5 miljard mark (62,8 miljard dollar) en ongeveer 1,5 miljard mark winst. De winst lag ongeveer 20 procent lager dan over 1991.