Ciba hoopt op streng optreden tegen rokers

LONDEN, 30 MAART. Voor het Zwitserse chemieconcern Ciba kan er niet streng genoeg worden opgetreden tegen rokers. Want aan die steeds groter wordende groep mensen die willen - of moeten - stoppen met roken, heeft de producent van de nicotinepleisters Nicotinell vorig jaar veel geld verdiend.

Hoe belangrijk Nicotinell in korte tijd voor Ciba is geworden, bleek gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 1992 in Londen. De onderneming zag vorig jaar de omzet van de farmaceutische divisie met twaalf procent stijgen tot 8,6 miljard Zwitserse frank (10,3 miljard gulden) - een stijging die vrijwel alleen te danken was aan de verkoop van Nicotinell. Alleen al in de Verenigde Staten leverde het produkt vorig jaar een omzet op 474 miljoen Zwitserse frank. In Nederland werd in februari voor 4 miljoen gulden aan anti-rookkuren verkocht.

Ciba, dat bestuurd wordt vanuit het hoofdkantoor in Bazel en met ruim 90.000 werknemers aanwezig is in meer dan 60 landen, behaalde vorig jaar een totale concernomzet van 22,2 miljard Zwitserse frank (26,9 miljard gulden), zes procent meer dan in 1991. De winst steeg in deze periode met 19 procent tot 1,5 miljard Zwitserse frank (1,8 miljard gulden).

Ondanks het succes van Nicotinell heeft Ciba vorig jaar wel te kampen gekregen met een toenemende druk op de belangrijkste winstmaker van het concern, de farmaceutische divisie. Hoewel deze divisie nog steeds meer dan de helft bijdraagt aan de totale winst van het concern, ging het bedrijfsresultaat van de farmaceutische activiteiten slechts drie procent omhoog. Belangrijkste reden voor de teruglopende resultaatsgroei in deze divisie is dat steeds meer overheden de kosten van de gezondheidszorg willen terugdringen, onder andere door de prijzen van geneesmiddelen te verlagen.

De industriële divisie, waaronder andere chemicaliën, verfstoffen en additieven worden geproduceerd en die met de farmaceutische divisie de grootste bijdrage aan de concernomzet levert, behaalde vorig jaar 51 procent meer winst op een omzetgroei van drie procent. De divisie landbouwchemicaliën zag de winst met drie procent teruglopen, hoewel de omzet met één procent licht steeg.