Beleggers kopen toch Philips

Het aandeel Philips opende vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs zes dubbeltjes hoger en klom in de loop van de ochtend bij levendige handel (1,6 miljoen aandelen bij dubbeltelling) nog een paar dubbeltjes verder op tot 25 gulden. Het was voor het eerst sinds september vorig jaar dat Philips dit koerspeil weer bereikte. Het nieuws dat Philips samen met Apple en IBM praat over een gemeenschappelijke standaard voor multimedia-apparatuur trok aarzelende beleggers over de streep.

Deze beleggers waren de afgelopen tijd al warm gemaakt door analisten die na de bestudering van de jaarcijfers een koopadvies de wereld hadden ingestuurd. Hoewel het elektronicaconcern begin deze maand een verlies over 1992 van 900 miljoen gulden bekendmaakte, werden de cijfers niet onverdeeld ongunstig ontvangen. Het verlies werd in belangrijke mate veroorzaakt door een voorziening van 1,2 miljard gulden voor de verdere herstructurering van de veelgeplaagde divisie consumentenelektronica.

Analist A. van Hilst van effectenkantoor Amstgeld verwacht dat Philips dit jaar al weer winst zal maken. “Met name door aangekondigde kostenbesparingen”, zegt Van Hilst. Philips wil nog eens 10.000 arbeidsplaatsen schrappen bij de verlieslatende onderdelen. Volgens Van Hilst zal Philips in 1994 aan de opbrengstenkant de vruchten kunnen plukken van de introductie van nieuwe produkten zoals DCC (digital compact cassette) en de interactieve CD-i. “Nu het erop lijkt dat deze produkten goed aanslaan en nu Philips de steun van IBM en Apple heeft, kan Philips eerder het break-even punt bereiken”, aldus Van Hilst. Hij verwacht bovendien dat Philips kan verdienen aan de verkoop van beeldschermen. “Philips is wel gestopt met de produktie van pc's, maar blijf beeldschermen voor computers maken.”

De financiële positie van Philips, hoge schulden en hoge rentelasten, blijft analisten de meeste zorgen baren. Maar: “wij geloven dat Philips er in slaagt de netto schuldenlast te verlagen door de verkoop van vastgoed en andere activa”, schrijft effectenkantoor Barclays de Zoete Wedd in een koopadvies.

    • Frank van Alphen