Voor Davis Cup wil Franker niet op een paar centen letten

ROTTERDAM, 30 MAART. Bondscoach Stanley Franker moet uiterlijk twaalf april bij de Internationale Tennis Federatie (ITF) bekend maken op welke baansoort en in welke plaats Nederland zal tennissen tegen Zweden in de kwartfinale van het toernooi om de Davis Cup. Het stadion, waar op 16, 17 en 18 juli gespeeld zal worden, moet ruimte bieden aan minimaal 4.000 toeschouwers. Na de verrassende 3-2 winst van het Nederlandse team op gravel tegen Spanje in het afgelopen weekeinde in de eerste ronde van de wereldgroep, kan Franker kiezen voor gravel, voor een nieuw aangelegde hardcourtbaan of desnoods voor greenset in een hal.

De sterkste Nederlandse spelers Krajicek, Haarhuis en Siemerink boekten hun beste resultaten op snelle banen. Datzelfde geldt voor de Zweden Edberg en Holm. Het is de vraag wie het meest last zal hebben van een trage baan. Gaat het spel van Krajicek of dat van Edberg relatief het meest achteruit op gravel of traag greenset?

Niet bekend

In de keuze voor de baansoort krijgt Nederlands sterkste tennisser Krajicek, die zondag ziek was, een belangrijke stem. “Hij is tenslotte goed voor twee punten”, vindt Koevermans. Volgens Koevermans gaat de voorkeur van de spelers in Barcelona uit naar gravel of naar een trage greenset-baan, een soort tapijt. Valt de keuze op gravel, dan kan er niet op het Melkhuisje in Hilversum gespeeld worden. Omdat die locatie geen capacitiet heeft van 4000 toeschouwers zoals de ITF voorschrijft.

Mocht Krajicek in het weekeinde tussen de grand-slamtoernooien van Wimbledon (gras) en de U.S. Open (hardcourt) niet willen omschakelen naar gravel, dan wordt desnoods ruim 30.000 gulden uitgegeven voor een nieuwe baan. “Als de spelers om hardcourt vragen dan wordt dat aangelegd”, zegt Franker. “Voor de Davis Cup ga je dan niet op een paar centen letten.”

De spectaculaire zege van het Davis-Cupteam, wordt gevierd als een overwinning van het tennis in Nederland. De 3-2 zege op Spanje en de heroïsche prestaties van Haarhuis en Koevermans maken in een klap de ongelukkige aflevering van het toernooi in Rotterdam ongedaan. Voorzitter De Boer van de tennisbond hoopt dan ook binnenkort een hoofdsponsor te strikken. De kleine sponsors zijn al akkoord en met een aantal grote bedrijven wordt gepraat. Met het bereiken van de kwartfinale verdient de ploeg een prijzengeld van ongeveer vierhonderd duizend gulden. Bovendien deelt de bond mee in de reclame-inkomsten van de ITF en in de verkoop van de televisie-rechten.

Het Nederlands Davis-Cupteam wachtte gisteren een groots onthaal op Schiphol, maar kwam niet aan. Haarhuis en Eltingh spelen deze week in het Portugese Estoril. Siemerink vertrok gisterochtend vroeg naar Japan. Alleen Koevermans en Franker werden door een paar Nederlanders herkend als de Helden van Vall d'Hebron. Koevermans speelt aanstaand weekeinde kwalificaties voor een toernooi in Barcelona: “Ik kom maar naar Nederland, want er is geen Spanjaard meer die met me wil trainen.”

In Kalmar in Zweden wonnen Edberg en Kulti het afgelopen weekeinde beide twee enkelspelpartijen in de wedstrijd tegen Cuba. Holm en Järryd wonnen het dubbelspel. Järryd heeft met Edberg als partner al meerdere grand-slamtoernooien gewonnen.