Visserij-oorlog bereikt climax

PARIJS, 30 MAART. De al maanden durende visserijoorlog rond de Britse Kanaaleilanden heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Na de "ontvoering' van drie Britse visserijinspecteurs door Franse vissers, afgelopen zondag, is de Franse ambassadeur in Londen gisteren bij het Foreign Office op het matje geroepen.

De officieren van het inspectieschip HMS Brocklesby gingen zondag aan boord van een trawler uit Cherbourg om te controleren of de Fransen illegaal vis hadden gevangen. De trawler kreeg opdracht naar het Britse Kanaaleiland Guernsey te varen. De Franse vissers "ontvoerden' de officieren echter naar Cherbourg, waar ze werden "vrijgelaten' - een schande die de Britse ochtendbladen moeilijk konden verteren. De populaire kranten veroordeelden in schreeuwerige koppen de acties van "Franse piraten'.

Maar de Britten zijn ook geschokt door andere incidenten tussen Franse vissers en de Royal Navy waarbij de eer van het Verenigd Koninkrijk schade is berokkend. Een klein Brits oorlogsschip dat in de haven van Cherbourg was afgemeerd, kreeg eveneens zondag bezoek van een "commando' van Franse vissers die de bemanning bedreigden en - nog erger - de "Union Jack' in brand staken.

Gisteren dreigden dertig Franse trawlers de haven St.Pierre op Guernsey te blokkeren, nadat ze bij Alderney, een ander Brits eilandje, rechtsomkeert hadden gemaakt in het zicht van de Brockelsby, die daar patrouilleerde om de "piraten' het vissen te beletten. In St. Pierre werd na enig dreigen over en weer vreedzaam overleg gevoerd, met als resultaat dat de vissers zich vier weken lang niet op Guernsey zullen vertonen.

Inzet van de conflicten is de visserijzone rond de Kanaaleilanden. De Franse vissers verzetten zich tegen de uitbreiding van de zone voor Britse vissers, zoals vorig jaar werd afgesproken tussen Frankrijk en Groot-Brittannië.

De Franse ambassadeur in Londen beloofde na het onderhoud op het ministerie van buitenlandse zaken dat Frankrijk er “alles aan zal doen om dergelijke incidenten te voorkomen”.

De Britten zijn er kennelijk nog niet helemaal gerust op. Minister van landbouw John Gummer herhaalde gisteren zijn voornemen om de vissers op de Kanaaleilanden te bewapenen als het opnieuw tot incidenten mocht komen.

    • Jan Gerritsen