Vietnamezen vluchten massaal uit Cambodja na reeks aanslagen

PHNOM PENH, 30 MAART. Duizenden etnische Vietnamezen in Cambodja zijn de afgelopen dagen op de vlucht geslagen uit angst voor nieuwe aanslagen op hun leven.

Gisteravond werd ook in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, die tot dan als betrekkelijk veilig voor leden van de Vietnamese minderheid gold, een aanslag met granaten op een Vietnamees café uitgevoerd. Daarbij kwamen ten minste twee mensen om het leven en raakten veertien personen gewond. Ook elders in de stad zouden vier granaten zijn ontploft. “De aanval op de Vietnamezen in de stad is nu geopend”, verklaarde de Canadese VN-militair Rob McGowan in Phnom Penh. “Het is het voorspel voor een grote uittocht.” In totaal zijn er bij aanslagen op Vietnamezen in Cambodja de afgelopen maanden zeker tachtig doden gevallen.

In Phnom Penh waren vandaag veel Vietnamezen te zien die hun spullen probeerden te verkopen om zo het geld voor een reis naar Vietnam bij elkaar te krijgen. Vanuit het noorden arriveerde in Phnom Penh via de rivier de Tonle Sap een lang konvooi bootjes met etnische Vietnamezen, die niet langer in hun dorp wilden blijven nadat daar vorige week acht Vietnamezen waren gedood. Twee weken eerder waren in het gebied al 38 Vietnamezen om het leven gekomen. Alleen al vandaag ontvluchtten ruim 3.000 Vietnamezen Cambodja.

De daders van de aanslagen zijn, zo wordt algemeen aangenomen, leden van de Rode Khmer, hoewel woordvoerders van de organisatie tot dusverre steeds alle verantwoordelijkheid voor de incidenten hebben afgewezen. Wel heeft de Rode Khmer herhaaldelijk gezegd dat ze pas bereid is tot medewerking aan de verkiezingen van mei wanneer alle etnische Vietnamezen Cambodja hebben verlaten.

In totaal wonen er zeker 200.000 etnische Vietnamezen in het land. Woordvoerders van de VN-vredesmacht in Cambodja hebben al gezegd dat ze weinig kunnen doen om de Vietnamezen te vrijwaren van zulke aanslagen. De Vietnamese regering heeft intussen de VN opgeroepen tot drastische maatregelen om de Vietnamese gemeenschap in Cambodja te beschermen tegen “barbaarse en bloedige” aanvallen.

In Phnom Penh werd afgelopen nacht ook een VN-medewerker uit Bangladesh doodgeschoten bij een controlepost van het regeringsleger. Volgens militairen op de post had hij in een van twee auto's gereden die in volle vaart waren genaderd en niet wilden stoppen. Uit de eerste auto zou zijn geschoten, waarna die doorreed. De militairen schoten eveneens en raakten daarbij de Bengaal in de tweede auto dodelijk. Een landgenoot van het slachtoffer raakte licht gewond. (AP, Reuter, AFP)