Twee mannen ontsnapt uit gevangenis en opgepakt

ROTTERDAM, 30 MAART. Twee gedetineerden die in de extra beveiligde afdeling van gevangenis De Schie in Rotterdam verbleven, zijn vanochtend na een gijzeling, met een pistool, van bewaarders ontsnapt.

Beide mannen, een 51-jarige Colombiaan en een 45-jarige Amerikaan, konden vrijwel onmiddellijk na hun ontsnapping door de politie worden aangehouden en zijn weer ingesloten. Het is de politie nog een raadsel hoe de gedetineerden een pistool hebben gekregen in het met extra veiligheidsmaatregelen afgegrendelde gedeelte van de gevangenis.

De Colombiaan die een straf uitzat van 14 jaar heeft buiten De Schie een lesauto aangehouden en dwong de bestuurder naar het centrum van Rotterdam te rijden. Op de Beukelsdijk reed de auto tegen een paal. De Colombiaan zette het toen op een lopen en kon op het Bentinckplein worden aangehouden. De Amerikaanse gedetineerde die een straf uitzat van 18 jaar kon direct buiten De Schie worden opgepakt.

De politie heeft in het water naast De Schie een speedboot in beslag genomen. Er wordt nog onderzocht of de verdachten met deze boot hadden willen ontvluchten.

Vorige maand ontsnapte een 35-jarige Italiaanse gedetineerde uit De Schie eveneens doordat hij de beschikking had over een wapen. De man zat vast wegens drugshandel en vermogensdelicten en wachtte op uitlevering aan Italië. Hij wist weg te komen met een gereedstaande vluchtauto. In september vorig jaar ontkwamen vier gedetineerden uit De Schie doordat ze met messen bewaarders dwongen de buitendeur te openen en de sleutels van een auto af te geven. Drie van deze vier ontsnapten konden in de maanden daarna weer worden aangehouden.