Strop door Nederlands krediet; Zwaar verlies voor Franse staatsbank

PARIJS, 30 MAART. Omvangrijke afschrijvingen op de kredietportefeuille hebben de Franse staatsbank Crédit Lyonnais het afgelopen jaar voor 1,85 miljard franc (610 miljoen gulden) in de rode cijfers gebracht.

Het verlies, dat de bank gisteren in Parijs bekendmaakte, werd in belangrijke mate veroorzaakt door stroppen op leningen die door de Rotterdamse dochter Crédit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) werden verstrekt aan het Italiaanse zakenduo Florio Fiorini en Giancarlo Parretti.

Crédit Lyonnais moest het afgelopen jaar voor 14,69 miljard franc (4,9 miljard gulden) aan voorzieningen treffen. Volgens topman Jean-Yves Haberer waren de tegenvallers het gevolg van de algehele economische recessie, de terugvallende onroerend goed markt en de problemen in de filmfinanciering.

Veertig procent van alle voorzieningen kwam voor rekening van CLBN. De Franse bank krijgt hiermee de rekening gepresenteerd van de kredietverlening aan Fiorini en Parretti.

Twee jaar geleden moest CLBN-topman J.J. Brutschi het veld ruimen in verband met onjuiste informatie over de financiering van Fiorini en Parretti. Zijn opvolger W. van Driel kondigde aan dat Parijs alle risico's van de kredieten aan de Italianen door Parijs over had genomen. Financiële kringen gaan ervan uit dat die beslissing onder druk van de Nederlandsche Bank is genomen.

Uit de gisteren gepresenteerde cijfers viel op te maken dat de bank zeker tussen de vijf en de zes miljard gulden heeft moeten investeren in het imperium van de Italianen. Ruim drie miljard gulden kwam voor rekening van het inmiddels failliete Sasea-conglomeraat van Fiorini in Zwitserland en de Luxemburgse holding Comfinance van Parretti. Deze leningen zijn inmiddels voor het grootste deel afgeschreven.

Daarnaast heeft Crédit Lyonnais via zijn Rotterdamse dochterbank een onbekend miljardenbedrag uitstaan in de Amerikaanse filmstudio MGM. CLBN financierde eerder de overneming van MGM door Parretti en Fiorini voor 1,3 miljard dollar in 1990.

De bank, sinds 1991 eigenaar van MGM, heeft na de overneming regelmatig moeten bijpassen om de studio van een ondergang te redden. MGM heeft een verlies van meer dan een miljard gulden geboekt in de afgelopen jaren.

Crédit Lyonnais heeft in de afgelopen week accountant KPMG aansprakelijk gesteld voor verkeerde informatie over het netwerk van Fiorini en Parretti. In het totaal heeft Crédit Lyonnais claims ter waarde van 335 miljoen gulden ingediend bij de Zwitserse rechtbank. Het gaat vooral om een lening die de Nederlandse dochter van de Franse bank heeft verstrekt aan Sasea. De Nederlandse bank is de grootste schuldeiser van Sasea met een vordering van meer dan een miljard gulden.