Oud-premier Griekenland uit parlement

ATHENE, 30 MAART. Het Griekse conservatieve parlementslid George Rallis, premier van mei 1980 tot oktober 1981, is gisteren onverwacht afgetreden. Het vertrek van Rallis kwam enkele uren voordat de regering van zijn partijgenoot Mitsotakis een motie van wantrouwen van de socialistische oppositie overleefde.

De socialisten dienden de motie in, omdat de conservatieve regering Griekenland zou “vernederen” door in te stemmen met een voorstel van de Verenigde Naties over de erkenning van de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië. Dit voorstel houdt in dat de republiek de naam Macedonië mag gebruiken, maar met enkele toevoegingen. Griekenland wil Macedonië alleen erkennen als de naam veranderd wordt. Volgens de Grieken houdt het gebruik van de naam in, dat aanspraak gemaakt wordt op de noordelijke Griekse provincie Macedonië.

“Ik heb mijn plaats in het parlement opgegeven omdat ik het beleid van de regering in de Macedonië-kwestie niet kan goedkeuren”, aldus oud-premier Rallis gisteren. “Maar de oppositie is voor het grootste deel verantwoordelijk voor deze hetze. Met goedkoop en schreeuwerig patriottisme heeft zij de regering aangezet tot deze harde opstelling, die ons steeds meer schade berokkent.” (Reuter, AP)