Murdoch weer eigenaar van NY Post

NEW YORK, 30 MAART. De New York Post, het oudste nog verschijnende dagblad in New York, mag het nog één keer proberen. Gisteren gaf een federale faillissementsrechter toestemming voor verkoop van het uit 1804 stammende dagblad aan een dochterbedrijf van Rupert Murdoch's News Corporation.

It's good to be home, zo luidde de kop op de voorpagina van de New York Post gisteren. De Australiër Murdoch was vanaf 1977 tot 1988 ook eigenaar van de Post. Hij deed de oplage stijgen van 400.000 stijgen tot 1 miljoen, maar leed bij de verkoop toch enkele honderden miljoenen dollars verlies.

Murdoch zal de eerste twee maanden nog geen officiële eigenaar van de Post zijn, omdat hij ook eigenaar is van televisiezender Fox 5. Volgens de Amerikaanse wet is het niet toegestaan dat twee verschillende media in een gebied in dezelfde handen zijn, zodat de overheid de overname eerst moet goedkeuren.

De Post heeft stormachtige maanden achter de rug, waarin het blad drie keer van eigenaar is veranderd. Eind januari kocht schuldbankier Steve Hoffenberg de New York Post, maar hij bleek financieel niet geheel zuiver. De afgelopen twee weken was het onroerend-magnaat Abe Hirschfeld, een excentrieke Newyorker, die een spoor in de kolommen van de krant heeft achtergelaten. Op 16 maart verscheen een uitzonderlijke aflevering van de Post, met maar liefst 23 pagina's vuile was over Hirschfeld. Het nummer raakte geheel uitverkocht. Commentaar van Hirschfeld: “Ik ben er heel blij mee. De hele oplage is weg en daar gaat het om.”

Hirschfeld had het redactionele moddergooien te danken aan zijn optreden nadat hij de Post kocht. Hij ontsloeg 70 man, wilde een nieuwe hoofdredacteur benoemen, maar nam vervolgens weer 50 man terug. Twee weken lang had de redactie nauwelijks tijd om een krant te maken omdat ze werden afgeleid door het gejongleer van de nieuwe eigenaar. Zondag kwamen Murdoch en Hirschfeld overeen dat Murdoch de Post koopt en dat hij Hirschfeld de twee miljoen dollar die hij in de Post stak zal terugbetalen.

    • Lucas Ligtenberg