Multimiljonairs Nigeria jagen op presidentschap

LAGOS, 30 MAART. De race om het Nigeriaanse presidentschap zal bij de verkiezingen van juni gaan tussen twee multimiljonairs.

Moshood Abiola, een schatrijke uitgever, werd gisteren door de Sociaal-Democratische Partij gekozen als presidentskandidaat. De 55-jarige Abiola, afkomstig uit het overwegend christelijke zuidwesten van het land, zal het op 12 juni bij de verkiezingen opnemen tegen Bashir Tofa, een 45-jarige bankier uit het islamitische noorden, die zondag door de Nationale Republikeinse Conventie werd aangewezen als haar kandidaat. Zowel de Conventie als de Sociaal-Democratische Partij is een creatie van de huidige Nigeriaanse president, generaal Ibrahim Babangida. Geen van beide partijen heeft een ideologisch getint programma. Abiola en Tofa staan beiden op goede voet met Babangida en veel democratisch gezinde Nigerianen zijn daar niet gelukkig mee. Ze verdenken Babangida ervan zijn autoritaire bewind, dat al sinds 1985 duurt, voort te willen zetten. Volgens eerdere afspraken zou een nieuw burgerlijk bewind onder leiding van de nieuwe president in augustus het roer overnemen van Babangida. (Reuter, AP)