Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

"Moslimorganisaties hinderen integratie'

UTRECHT, 30 MAART. Er dreigt in Nederland een onzichtbare Marokkaanse rechtsorde te ontstaan die de integratie van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland belemmert. Dit zei M. Rabbae, directeur van het Nederlands Centrum Buitenlanders, bij de presentatie van zijn boek "Naast de Amicales nu de Ummon. De mantelorganisaties van de Marokkaanse autoriteiten in Nederland'.

In dit boek stelt Rabbae dat de Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties (UMMON) een handlanger is van de Marokkaanse overheid als het erom gaat de Marokkanen in Nederland in haar greep te houden. Daarbij zou repressie en geweld niet worden geschuwd.

Rabbae telt vijftien gevallen van mensen die tijdens hun vakantie in Marokko lastig waren gevallen nadat ze in Nederland kritische uitlatingen hadden gedaan over de Marokkaanse overheid of de organisaties Amicales en UMMON.

Volgende week dient een rechtszaak die het UMMON heeft aangespannen om het NCB te verbieden nog langer dergelijke uitspraken te doen. De unie heeft steeds de beschuldigingen van Rabba ontkend directe banden te hebben met de Marokkaanse koning Hassan. Ook andere Marokkaanse organisaties die met de UMMON samenwerken, wijzen de kritiek van Rabbae van de hand.

Tweede-Kamerlid L. Lilipaly (PvdA), die het eerste exemplaar in Utrecht in ontvangst nam van de auteur, kondigde aan dat hij Kamervragen zal stellen over deze kwestie.