Kroonprins koopt pand naast paleis koningin

DEN HAAG, 30 MAART. Kroonprins Willem-Alexander heeft aan het Noordeinde 66 in Den Haag een huis gekocht. Het ligt praktisch naast paleis Noordeinde, het werkpaleis van zijn moeder. De prins laat het verbouwen en zal er, over ongeveer anderhalf jaar, gaan wonen. Willem-Alexander woont nu nog aan het Rapenburg in Leiden, waar hij geschiedenis studeert. De prins is daar naar verwachting dit jaar mee klaar.

Het pand is in de 16e eeuw gebouwd en werd in 1756 aangekocht door bouwheer Willem Robbert Schieffel, agent van het Land van Hulsterambacht, die een vergunning kreeg voor nieuwbouw. In 1757 werd de bouw voltooid en werd het verhuurd aan leden van de Gecommiteerde Raden van Holland.

In 1897 werd het huis aangekocht door Koningin Emma. Hierna werd het eigendom van koningin Wilhelmina en vervolgens van de toenmalige koningin Juliana.

Het pand heeft sindsdien een voornamelijk administratieve functie gehad, als hoofdadministratie van de Kroondomeinen, secretariaat van Prins Hendrik en daarna secretariaat van Juliana. Tot voor kort hebben leden van de hofhouding en van de huishouding van de koningin in het pand verbleven.

De prins heeft het huis gekocht van prinses Juliana. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt niet te weten wat de prins ervoor heeft betaald. De dienst Bouw- en Wonintoezicht van Den Haag wil daarover geen mededelingen doen.

De Prins van Oranje zal er straks ook zijn secretariaat vestigen, aldus de Rijksvoorlichingsdienst. De prins beschikt daar nu nog niet over. Volgens de RVD zal de kroonprins zich na zijn studie toeleggen op de voorbereiding van het koningschap.