Israel vergrendelt na nieuwe moorden ook Jordaanoever

TEL AVIV, 30 MAART. Na nieuwe moorden op Israeliërs, drie in totaal gisteravond en vanmorgen vroeg, neemt de druk toe op premier Yitzhak Rabin een nationale noodregering te vormen. De regering heeft vanochtend besloten nu ook de Westelijke Jordaanoever voor onbepaalde tijd volledig van Israel af te sluiten, zoals sedert gisteren al het geval was met de Gazastrook.

Kort nadat de Israelische bevolking gisteravond had kennis genomen van de moord op een Israelische landbouwer in het Katif-district in de Gazastrook werd het land vanmorgen opgeschrikt door de moord op twee politieagenten van de verkeerspolitie nabij Hadera, ten noorden van Tel Aviv. Met kogelwonden in het hoofd werden de twee agenten aangetroffen in hun politieauto, waarvan de motor nog draaide. De politie veronderstelt dat een Palestijns commando uit de omgeving van Jenin op de Westelijke Jordaanoever deze aanslag heeft uitgevoerd.

De aanslag op de politieagenten had plaats aan het begin van "Landdag', waarop de Israelische Arabieren de dood herdenken van zes Arabieren die in 1976 tijdens een protest tegen landonteigening in Noord-Israel werden gedood. Hoewel de Israelische Arabische leiders tot een kalme herdenking hebben opgeroepen, vreesden politiekringen dat het ernstige incident van vanmorgen tot onlusten tussen joden en Arabieren zou leiden. De twee politieagenten werden vermoord in een dicht door Israelische Arabieren bewoond gebied. De keuze van het moment van deze aanslag zou er op kunnen wijzen dat deze door een Palestijns commando werd uitgevoerd om de spanning in Israel tussen beide bevolkingsgroepen op te voeren.

Na overleg met opperbevelhebber generaal Ehud Barak, hoge politiefunctionarissen en vertegenwoordigers van de binnenlandse veiligheidsdienst heeft premier Rabin vanmorgen het veiligheidskabinet in spoedzitting bijeengeroepen. De druk vanuit de politiek en het volk om de veiligheidsmaatregelen te verscherpen groeit met het uur.

Opperrabbijn Yisrael Lau is een van de persoonlijkheden die wegens de "noodsituatie' zich hebben ingezet voor een regering van nationale eenheid, tussen de Arbeidspartij en Likud. Rafael Eitan, de leider van de ultrarechtse Tsomet, pleitte vanmorgen voor de invoering van de doodstraf, Likud-leider Benjamin Netanyahu riep Rabin op de infrastructuur van Palestijnse organisaties van verschillend pluimage in de bezette gebieden te ontmantelen.

De Nationale Religieuze Partij verzamelt handtekeningen voor een spoedzitting van de Knesset. Woordvoerders van Merets, de belangrijkste coalitiepartij van de Arbeidspartij, zeiden vanmorgen dat scheiding van Israeliërs en Palestijnen langs politieke weg de enige uitweg is uit de snel naar chaos afglijdende binnenlandse veiligheidssituatie.

“De regering verliest de controle”, roept de krant Hadashot. In een bijzonder fel commentaar op de voorpagina onder de kop “Genoeg” breekt het blad Ma'ariv een lans voor de gedachte de Palestijnse terreur als een oorlog te beschouwen en met oorlogsgeweld tegemoet te treden. “We moeten handelen alsof we in een noodtoestand verkeren: legerkorpsen verplaatsen, troepen mobiliseren, uitgaansverboden uitvaardigen en terreurnesten uitkammen en gelijktijdig ook een politieke oplossing zoeken.”

In enkele bladen verschijnen aanbevelingen welke middelen de burgers kunnen gebruiken om zich tegen aanvallers te verweren: stokken, traangas, pistolen en messen. Onderminister van defensie Mordechai Gur heeft voorgesteld middelbare-scholieren te oefenen in ongewapende gevechtstechnieken. De regering overweegt ze met knuppels uit te rusten.

De veiligheidssituatie in Israel heeft reeds negatief effect op het toerisme. Er is sprake van afzeggingen. Taxichauffeurs bij het David Ben Gurion vliegveld klaagden vannacht dat ze in wat met de joodse paasdagen in zicht een hoogseizoen moet zijn, uren op een klant moeten wachten.

    • Salomon Bouman