Goethe-Institut sluit bibliotheken in 27 steden

AMSTERDAM, 30 MAART. Het Goethe-Institut, het Duitse culturele centrum in Amsterdam, moet binnenkort de bibliotheek sluiten. Dat is het gevolg van algemene bezuinigingen waartoe de Duitse overheid het hoofdkantoor van het instituut in München heeft verplicht, aldus de directeur van het Amsterdamse Goethe-instituut R. Lübbren. De personeelsbezetting zal dan niet langer toereikend zijn om de bibliotheek naar behoren te laten functioneren. Wereldwijd worden er in 27 steden bibliotheken van het instituut gesloten; Amsterdam is daarvan de enige Europese hoofdstad.

Hij vreest dat de sluiting van de bibliotheek “vèrstrekkende gevolgen” voor het Amsterdamse Goethe-Institut zal hebben, met name wat betreft uitstraling en aantrekkingskracht van het instituut. Hoe het met het instituut verder moet zonder bibliotheek wil hij medio april bekend maken. In de Duitse media is volgens het instituut massaal, maar tevergeefs, hier tegen geprotesteerd.