EO bevreesd voor verlies identiteit

HILVERSUM, 30 MAART. De Evangelische Omroep verzet zich tegen plannen op Radio 1 een centrale redactie van alle omroepen de berichtgeving te laten verzorgen op uren dat er veel geluisterd wordt. Nu wordt de berichtgeving per toerbeurt verzorgd door de afzonderlijke actualiteitenrubrieken van de omroepen.

Plannen voor een centrale redactie die tussen 7 en 9 uur 's morgens, tussen 12 en 2 's middag en tussen 5 en 7 's avonds het nieuws verzorgt, worden in april voorgelegd aan het NOS-bestuur. Een meerderheid van de omroepen heeft zich voor de centrale redactie uitgesproken.

Volgens EO-voorzitter Van der Veer worden er pogingen gedaan “de pluriformiteit” op Radio 1 “grotendeels om zeep te helpen”. “Juist bij de selectie en becommentariëring van nieuws speelt de identiteit van de betreffende omroep nadrukkelijk een rol, zoals de EO-actualiteitenrubriek wekelijks illustreert”, aldus Van der Veer. “Geen mens zou op de gedachte komen om de Telegraaf, NRC Handelsblad en het Reformatorisch Dagblad samen te voegen, waarbij alleen het laatste katern van de nieuwe krant nog wat identiteit zou mogen bevatten. Waarom dan wel, als het om de omroep gaat?”

NOS-lid H. van Hoorn van de zenderredactie van Radio 1 noemt de uitlatingen van Van der Veer voorbarig. “Het NOS-bestuur moet nog een beslissing nemen. De EO is altijd mordicus tegen elke vorm van samenwerking.”