Bondscoach handbal kreeg te weinig steun

SITTARD/BUNNIK, 30 MAART. Guus Cantelberg zegt het afgelopen jaar onvoldoende steun te hebben gehad om handbal op niveau te bedrijven. “Na een redelijke voorbereiding op het WK-kwalificatietoernooi van 1992, is er te weinig getraind en te weinig gespeeld', zegt de bondscoach.

Cantelberg heeft het NHV-bestuur vorige week een brief geschreven waarin hij meedeelt geen prijs te stellen op verlenging van zijn contract. Op 1 augustus stapt de mannencoach op.

Het Nederlands Handbal Verbond wilde nog niet reageren op de brief, die gisteren op het bondsbureau arriveerde. “Door vermindering van de activiteiten is het peil van het Nederlandse handbal het laatste jaar gedaald”, stelt Cantelberg in een toelichting. “Internationals spelen te weinig topwedstrijden, dat heeft zijn weerslag op de competitie. Wat in het verleden werd geinvesteerd, zijn we in een jaar kwijtgeraakt. Ik heb niet de financiële mogelijkheden gekregen om de lijn van voor het kwalificatietoernooi door te trekken.” Tijdens dat toernooi, in Oostenrijk, slaagden de Nederlandse handballers er niet in zich voor het onlangs in Zweden gehouden WK te plaatsen.

Het NHV nodigde Cantelberg uit zaterdag in Nieuwegein te praten over verlenging van zijn tot 1 augustus lopende overeenkomst. Cantelberg: “Gezien mijn brief leek een gesprek mij niet meer nodig. Zaterdag heb ik bij de centrale training bestuurlid Jan Tuik op de hoogte gesteld. Een reactie heb ik niet vernomen. Ik heb nooit het idee gehad dat het bestuur erg op de hoogte was van de bezigheden van het nationale team, terwijl dat toch de vaandeldrager van het verbond is.”

Cantelberg is vier jaar bondscoach geweest. De Limburger combineerde zijn handbaltechnische werkzaamheden soms met het werven van geldschieters. In de aanloop naar grote toernooien kon de coach zo spelers van hun werkgever "vrijkopen'.

Hij gelooft dat er sinds mei 1989 "netto' wel resultaat is geboekt. “Al is het alleen maar omdat we nu redelijk interessante tegenstanders zijn voor teams als Rusland en Roemenië. Die komen tegenwoordig graag naar Haarlem toe om tegen ons te spelen.” Jaarlijks wordt in Haarlem het voornaamste handbaltoernooi voor de nationale mannenploeg in Nederland gehouden.

Onder leiding van Cantelberg zal het Nederlands team in juni nog twee interlands afwerken tegen Duitsland. “Afscheid? Daar moet je niet al te dramatisch over doen. De meeste mensen die overlijden, zijn ook binnen twee weken vergeten. En dit is toch minder, dunkt me.”

Cantelberg (53) wil het liefst zijn loopbaan in de handbalwereld voortzetten. Voordat hij in dienst trad bij het NHV was hij werkzaam bij het onderwijs en coach van Blauw-Wit. “Een terugkeer als leraar is mogelijk en dat hoeft niet onmiddellijk. Maar het is niet uitgesloten dat ik als handbalcoach naar het buitenland vertrek.”