Zege Breukink goed voor zelfvertrouwen

AVIGNON, 29 MAART. Met de overwinning in het Criterium International heeft Erik Breukink aangegeven weer tot de wereldtop van het wielrennen te behoren. De Nederlander sprak over “een belangrijke overwinning, voor mijn eigen zelfvertrouwen en dat van mijn ploeggenoten”. In het drieluik in de Vaucluse versloeg hij onder meer Tourwinnaar Indurain en wereldkampioen Bugno. De meeste concurrentie kreeg hij overigens van vier Zwitsers, Richard en Rominger, de winnaars van respectievelijk de eerste en tweede etappe, Jeker en ploeggenoot Zülle.

Het Criterium International is een koers voor complete renners. Er is een lange rit over geaccidenteerd terrein, een bergkoers en een tijdrit. Breukink eindigde als zevende, tweede en eerste. In de tijdrit reed hij als enige een gemiddelde boven de vijftig kilometer per uur. Toni Rominger werd tweede in het eindklassement, Alex Zülle derde. “Ik ben zeer tevreden dat ik naar ONCE ben gegaan”, vertelde de blije Erik Breukink. “In Parijs-Nice klom ik nog niet zo geweldig, maar ik voel dat het nu elke dag beter gaat.” Hij zal de komende week in de Ronde van Baskenland rijden.

Breukink won het Criterium International in 1988 ook al eens. Zijn laatste aansprekende overwinning boekte hij vorig jaar in de zevende etappe van de Ronde van Spanje, een tijdrit. Zijn laatste zege in een etappekoers dateerde van mei '91 in de Amerikaanse Tour DuPont.

In België draaiden de vlakkelandscoureurs zich warm voor de klassiekermaand april. De Italiaan Cipollini won zaterdag de E3-prijs in de sprint tegen de Duitser Ludwig en Nijdam en gisteren zegevierde de Belg Van Hooydonck voor de derde keer in de Brabantse Pijl door de Italiaan Ballerini in de sprint te verslaan. Met de vierde plaats van Rooks en de vijfde van Maassen vierde Nederland in de laatste wedstrijd bescheiden succesjes.