Wöltgens roept fractieleden op matje

DEN HAAG, 29 MAART. De fractievoorzitter van de PvdA, Th. Wöltgens, zal de fractieleden W. van Gelder en B. Stemerdink op het matje roepen naar aanleiding van hun kritiek op het leiderschap van W. Kok. Wöltgens heeft deze week een gesprek met de twee Kamerleden over hun uitlatingen, vorige week in NRC Handelsblad.

Wöltgens noemde vanmorgen voor de radio de kritiek van Stemerdink en Van Gelder niet verstandig. Vice-partijvoorzitter R. Vreeman liet zich zaterdag in soortgelijke bewoordingen uit.

Stemerdink, bewindsman op defensie in het kabinet-Den Uyl, verweet Kok onder meer gebrek aan intellectueel leiderschap. Volgens Van Gelder, lid van het fractiebestuur, tonen Kok en Wöltgens te weinig daadkracht bij het doorvoeren van vernieuwing van de partij.

Vreeman zei zaterdag voor de radio dat Kamerleden die zich uiten over het vermeend falend leiderschap van hun voorman Kok onverstandig bezig zijn. Als Kamerleden zeggen dat er een gebrek aan leiding is, zegt dat tegelijk iets over die volksvertegenwoordigers zelf. Zij verzwakken daarmee zichzelf, aldus Vreeman. De vice-voorzitter kwalificeerde de uitvallen als “het begin van het veiligstellen van een plaatsje. Maar ik zie dit niet als de verstandigste weg”.

Vreeman acht Kok op dit moment de ideale PvdA-leider. De PvdA heeft in de ogen van Vreeman in de huidige sociaal-economische situatie behoefte aan een aanvoerder van het type “zeer sociaal bewogen sterke bestuurder”. Bovendien is de PvdA in het interne veranderingsproces niet gebaat bij partijleiders die zich begeven in intellectuele en “frivole avonturen”. Vreeman vindt dat de PvdA Kok niet op zijn partijpolitieke gezicht moet beoordelen, maar op zijn bestuurlijke kanten.