VS proberen Palestijnen te verleiden

DAMASCUS/ WASHINGTON, 29 MAART. De Verenigde Staten hebben de Palestijnen een pakket beloften inzake het vredesproces in het Midden-Oosten en vertrouwenwekkende maatregelen aangeboden als zij ermee akkoord gaan het vredesoverleg met Israel op 20 april in Washington te hervatten. Leden van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie zeiden gisteren in Damascus het pakket te bestuderen. De Arabische deelnemers aan het vredesproces hebben gisteren na overleg in de Syrische hoofdstad meegedeeld nog even te wachten met een besluit over hervatting van de vredesonderhandelingen.

Een Palestijnse afvaardiging was vrijdag en zaterdag in Washington voor overleg met de Amerikanen over het vredesproces, dat in problemen is gekomen door de Israelische uitwijzing van ongeveer 400 Palestijnse moslim-fundamentalisten naar Libanon in december. De Palestijnen eisen ten minste de belofte van Israel dat het nooit meer gebruik zal maken van uitwijzingen als strafmaatregel voor ze naar het vredesoverleg terugkeren. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat legde gisteren uit: “We zitten in het topje van een boom en we kunnen er niet uit zonder ladder. Als we springen, breken we geen arm of been, maar onze nek.”

De overige Arabische deelnemers aan het vredesoverleg, Syrië, Libanon en Jordanië, willen de onderhandelingen heel graag hervatten, maar willen in principe niet naar Washington gaan zonder de Palestijnen.

Volgens Palestijnse gedelegeerden is een akkoord met de VS en Israel nabij op verschillende punten, waaronder een tijdschema over de terugkeer van de uitgewezen Palestijnen en een versoepeling van het Israelische beleid in bezet gebied. De Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, zei gisteren echter dat Jeruzalem geen nieuwe gebaren zou maken inzake de kwestie van de massa-uitwijzing om de Palestijnen aan te moedigen naar Washington te komen. (Reuter, AFP)