"Verbijstering' bij het CDA

Binnen de CDA-partijtop wordt “met verbijstering” gekeken naar het personeelsbeleid bij de PvdA.

Als je, zoals Rottenberg, allerlei mensen met zware jobs publiekelijk tot krullevangers degradeert, is dat slecht voor het aanzien van de partij, zo wordt hoofdschuddend bij de coalitiepartner vastgesteld. “Niemand deugt immers in Rottenbergs ogen: Kok niet, Wöltgens niet, de fracties in Tweede Kamer en in het Europese Parlement niet. Geen wonder dat fractieleden in de media doorslaan.” Bij het CDA liggen de zaken iets makkelijker dan bij de PvdA. Redenen: de partij lijdt minder verlies, CDA'ers zijn minder geneigd de opstand te beproeven en de partij verzorgt zijn uitvallers doorgaans goed met andere banen. Bovendien wordt bij het CDA aan permanente kwaliteitsbewaking gedaan. Partijvoorzitter Wim van Velzen voert geregeld functioneringsgesprekken met alle Kamerleden afzonderlijk. De meesten weten al in een vroeg stadium hoe de vlag erbij hangt.

Eén man zal in elk geval niet op de lijst staan, premier Ruud Lubbers. Het plan hem er om electorale redenen toch weer op te zetten, is in overleg met Lubbers zelf verworpen. Hem op een verkiesbare plaats neerzetten zou volksbedrog zijn, want hij keert niet terug. Hem op een onverkiesbare plaats zetten, is een beetje komisch en zou bovendien kunnen leiden tot een voorkeurstemmenactie. Niettemin krijgt hij “een belangrijke rol” in de verkiezingscampagne. Daarvan getuigt de voorpagina van het jongste nummer van het partijmagazine CD/Actueel: twee ernstig over wereldproblemen delibererende mannen, lopend langs de Hofvijver: Brinkman en Lubbers.

    • Rob Meines