Vechtende spelers bij Telstar

Telstar is de nieuwe hekkesluiter in de eerste divisie. De Velsenaren verloren zaterdagavond thuis tegen Zwolle: 2-1.

Vijf minuten voor tijd leek de eerste zege sinds dertien wedstrijden binnen handbereik. Twee late Zwolse doelpunten leidden na afloop tot emotionele taferelen. Doelman Nederburgh en verdediger Rietbroek gingen op het veld met elkaar op de vuist. In de kleedkamer werden de spanningen binnen de spelersgroep fysiek voortgezet. Bij Telstar twijfelt men nu aan alles en iedereen. Zo wordt Jan Mulder verdacht van omkoping. Hij zou voor de wedstijd gegokt hebben op een Zwolse overwinning en binnen de lijnen opzichtig zijn troef in de kaart hebben gespeeld. Telstar-voorzitter Chris van der Zwan komt vanavond met zijn bestuur bijeen om eventuele maatregelen te nemen.

Wat vindt u erger: de rode lantaarn of de vechtpartijen?

Met de slechte resultaten kan ik nog enigszins voor de dag komen. We hebben veel blessures en schorsingen gehad. Maar dat is geen excuus voor de terugval. Kwaliteit is er ook genoeg, anders word je geen tweede in de strijd om de periodetitel. Die wantoestanden zijn veel erger, Telstar onwaardig. Je schaamt je rot op zo'n moment.

In hoeverre stelt u trainer Niels Overweg verantwoordelijk voor de ongeregeldheden?

Ik vind het jammer voor Overweg dat dit gebeurt. Tot vorige week had hij de spelersgroep goed onder contrôle, ondanks de mindere resultaten. Wel heeft hij gezegd deze groep niet meer te kunnen motiveren. Geen goede uitgangspositie natuurlijk. Maar of we de resterende wedstrijden een nieuwe man op de bank moeten zetten, betwijfel ik. Ik sluit echter ook niets uit. Na drie jaar leek het beide partijen verstandig uit elkaar te gaan. Dat de trainerswissel voor de kerst al rond was, is ook niet vreemd. De vertrekkende man kan dan rustig naar een nieuwe club op zoek. Nee, de voornaamste oorzaak ligt bij de spelers. Onbegrijpelijk als je denkt aan de overwinningspremie van tienduizend gulden die ze nu al drie maanden mislopen.

Wat kunt u vertellen over de geruchten omtrent Jan Mulder?

Het lijkt me sterk dat iemand tot zulke dingen in staat is. Ik geloof het ook niet, maar uiteraard zoeken we ook deze zaak tot op de bodem uit.

    • Jaap Bloembergen