Tijd van het prijsschieten is nu voorbij voor Oranje

EINDHOVEN, 29 MAART. Het prijsschieten is voorbij. Vanaf morgen dient Oranje bij het WK-ijshockey in Eindhoven rekening te houden met taaiere tegenstanders. Na het warmdraaien staan twee opponenten van zwaarder kaliber op het programma dan, bijvoorbeeld, gisteren Bulgarije dat moeiteloos met 14-0 (4-0, 6-0, 4-0) van het ijs werd geveegd.

Bondscoach Larry van Wieren zag gisteravond Groot-Brittannië en Japan (5-4) aan het werk. En concludeerde dat de Aziaten morgen en de Britten woensdag zwaar te verteren spijs zullen zijn voor zijn team. Vooral Groot-Brittannië, met tien Canadezen, zal de nationale ploeg hoofdbrekens kosten. De Britten zijn de suprise van het WK in de B-poule. Na de verrassende winst op Polen, werd zaterdag Denemarken met 4-0 verslagen. Gisteren werd in een bikkelharde partij van Japan gewonnen. “Een fysiek zeer sterke groep, keihard werkend en ze schuwen het geweld niet”, vond Van Wieren. Dat bleek in het duel met Japan toen Timothy Cranston in de eerste periode naar de kleedkamer werd gestuurd, nadat hij een Japanner had geprobeerd te vermorzelen.

Van Wieren: “Ze intimideren graag, loeren op de uitbraken. Hebben veel geduld, maar als ze het spel moeten maken, raken ze in de problemen. Maar je moet ze geen kans geven, ze benutten iedere centimeter. Ik ben blij dat we de eerste fase zonder kleerscheuren zijn doorgekomen. Geen noemenswaardige blessures en met het maximale rendement als resultaat. Het tweede deel, tegen Japan en Groot-Brittannië, wordt moeilijker, maar ik denk dat de spelers nu vrijuit kunnen spelen.”

Gisteren kreeg Oranje voor het eerst applaus. Bescheiden, maar toch. De 650 bezoekers waardeerden het optreden van de Nederlandse ijshockeyers. Niet vanwege de logische overwinning van 14-0 op het spartelende Bulgarije, maar eerder omdat Oranje voor het eerst redelijk tot goed speelde. Tegen de andere zwakke landen China (15-1), Roemenië (4-2) was het stroever gegaan. Nederland bleef met zes uit drie ongeslagen koploper met een doelsaldo van plus dertig.

Van Wieren verwacht dat Oranje zeker elf punten nodig heeft om zich te plaatsen voor het olympische kwalificatietoernooi. “Maar je weet niet hoe het toernooi verder verloopt. Wij groeien, maar onze tegenstanders ook. De Polen worden iedere wedstrijd sterker. Die blijf ik, ondanks de verrassende opmars van Groot-Brittannië, als de belangrijkste kanshebber zien.” (ANP)